Европейската десница, разделена в мненията за присъствието в нейните редици

...
Европейската десница, разделена в мненията за присъствието в нейните редици
Коментари Харесай

Европейската десница, тормозена от казуса Орбан, избира в Хелзинки своя водач за изборите за ЕП

Европейската десница, разграничена в мненията за наличието в нейните редици на унгарския популист Виктор Орбан, се събира на следващия ден и вдругиден на конгрес в Хелзинки, с цел да избере своя лидер за европейските избори.

758-те делегати от Европейската национална партия (ЕНП) - сега първата мощ в Европейския парламент, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на немския канцлер Ангела Меркел и френската партия " Републиканците ", ще изберат на 8 ноември с скрито гласоподаване един от двамата кандидати.

Победителят може да стане новият ръководител на Европейската комисия и да наследи Жан-Клод Юнкер. Този пост е част от огромния пазарлък, който ще последва европейските избори на 26 май следващата година, дружно с председателските постове на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската централна банка и поста висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността - пазарлък, в който ЕНП ще играе основна роля.

Претендентите в Хелзинки са: баварецът Манфред Вебер, добър ценител на европейските институции, само че без никакъв управнически опит в Германия, и финландецът Александър Стуб, който за разлика от него е заемал най-високи политически постове в страната си.

СЯНКА И СВЕТЛИНА

Двамата са цялостни противоположности. Първият - 46-годишен провинциалист с обичаен жанр, обича дискретността и гради контактите си в сянка, до момента в който вторият 50-годишен, маратонец, полиглот, обявява всекидневен жанр и обожава светлината на медиите.

Вебер, член на Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската сестринска партия на ХДС, ще се изправи против Стуб, член на либерално-консервативната финландска партия Национална коалиция (Кокоомус).

Германецът Вебер, ръководител на ЕНП в Екологичен потенциал, в действителност получи поддръжката на Меркел, на австрийския канцлер Себастиан Курц и на унгарския министър председател Виктор Орбан.

Мястото в ЕНП на Виктор Орбан и неговата партия Фидес, упрекнати, че се подиграват с европейските полезности, изключително по въпроса за приемането на мигранти, ще бъде една от тематиките на единствения спор сред двамата кандидати довечера.

" Вебер има всички шансове да завоюва, защото освен си е обезпечил немските гласове, които са най-многобройният контингент - общо 88, само че и е кадърен да се оправи с вътрешните напрежения в ЕНП ", счита Кристин Верже, специалист от европейския мозъчен концерн Института " Жак Делор ".

Стуб принадлежи към демократичното крило - по-скоро миноритарно в ЕНП, до момента в който Вебер се нарежда измежду центристите в тази групировка. Финландецът се появи доста по-критичен от германеца във връзка с популисткото отклоняване на Виктор Орбан.

Самият Стуб наподобява не си прави илюзии за успеха: " Все едно в случай че Германия играе футболен мач против Финландия ", иронизира той в изявление за немския в. " Зюддойче цайтунг ".

Но даже в случай че Вебер стане лидер на ЕНП за европейските избори, това не му подсигурява, че ще стане ръководител на Европейска комисия. Според сондажите ЕНП и европейските социалдемократи ще изгубят позиции, отстъпвайки пред популистите, и отдясно, и отляво.

ИГРИ НА АЛАНСИ

Социалдемократите ще бъдат също така ощетени от отдръпването на английските депутати след Брекзит, за разлика от ЕНП, защото торите са част от Групата на европейските консерватори и реформисти.

" Двете огромни обичайни фамилии евентуално ще изгубят болшинството от 55 %, с което разполагат в този момент в Екологичен потенциал и ще би трябвало да подписват обединения ", счита Верже.

Новите алианси затова биха могли да разчистят пътя за друга персона, способна да конструира болшинство към себе си в пленарната зала. Името на известния еврокомисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), все по-често се загатва. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР