Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи отново прогнозата

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи отново прогнозата
Коментари Харесай

ЕБВР отново намали прогнозата си за икономическия растеж на България

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) намали още веднъж прогнозата си за растежа на българската стопанска система през 2022 година, наред с прогнозите за другите стопански системи в района, в който банката работи, предвид на отрицателните последствия от продължаващата съветската инвазия в Украйна и последвалите я западни наказания по отношение на Москва, които водят до все по-силен инфлационен напън.

В новия си майски отчет Европейска банка за възстановяване и развитие към този момент чака Брутният вътрешен продукт на България да се увеличи през актуалната година с едвам 2.5% при прогноза от март за стопански напредък с 2.8% и откакто през ноември 2021 година (преди войната в Украйна) банката предвижда повишаване на българския Брутният вътрешен продукт с 4.4%.

За 2023 година банката предвижда известно ускорение на растежа, като Брутният вътрешен продукт на нашата страна се чака да се увеличи с 3% - низходяща проверка по отношение на прогнозата през март за агресия с 3.6%. Според Европейска банка за възстановяване и развитие обаче рисковете за прогнозата за 2023 година са във възходяща посока (за по-добър растеж) при положение на по-бързо нормализиране на инфлацията и на постоянни вложения.

Неотдавнашното предложение на Европейската комисия за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от газ и неотдавнашното прекъсване на доставките на газ за България и Полша накара Европейска банка за възстановяване и развитие да преглежда предполагаем сюжет, при който доста стопански системи в районите на банката, в това число българската, изцяло да се отклонят от вноса газ от Русия.

Банката отбелязва, че по-високите цени на силата и лимитираните газови доставки, от една страна, и обилни вложения, нужни за прекосяване към различни енергийни източници, от другата страна, могат да до доведат до по-бавния от до момента упования напредък както на българската, по този начин и на стопанската система в целия югоизточен район.

Европейска банка за възстановяване и развитие припомня, че на 27 април "Газпром " прекрати изцяло доставките на газ за "Булгаргаз " и полската PGNiG, базирайки се на неизпълнението им за заплащания в рубли.

Това стимулира банката да преглежда евентуалните последствия за растежа съгласно сюжет, при който доставките на газ от Русия за Европейския съюз и няколко прилежащи стопански системи в районите на Европейска банка за възстановяване и развитие (например в елементи от Западните Балкани) могат да спрат за неопределен срок с неотложен резултат.

В кратковременен проект сходно енергийно преструктуриране би довело до внезапно по-високи цени на силата. Сценарият допуска 40-50% нарастване на европейската цена на газа, 15% нарастване на цената на петрола Брент (и 15% спад на цената на петрола Урал) и на обвързваното с тях нарастване с 20% на цените на електрическата енергия.

Европейска банка за възстановяване и развитие припомня, че българската стопанска система набъбна с 4,2% през 2021 година, движена главно от растежа на частното ползване. За разлика от това вложенията понижиха с 11% през 2021 година, до момента в който туризмът се възвърне единствено отчасти през 2021 година, като идващите гости бяха едвам 57% от техния брой за 2019 година

Индустриалното произвеждане обаче се възвърне мощно през 2021 година, само че войната против Украйна крие опасности за постоянния напредък, като се има поради забележителната взаимозависимост на страната от импорт от Русия (почти 10% от Брутният вътрешен продукт през 2020 г.).

Друг основен канал за разстройства от войната в Украйна е нарасналата инфлация, защото българските консуматори ще бъдат релативно по-засегнати от тези в други страни от Европейски Съюз от по-високите цени на храните и силата, поради ниските междинни равнища на приходи, отбелязва в майския си отчет Европейска банка за възстановяване и развитие. Инфлацията се форсира до 12.4% през март 2022 година, като цените на храните се покачиха със 17.4% спрямо март 2021 година

ограничения за противопоставяне на възходящите цени, поради ниските равнища на обществения дълг. Правителството също по този начин даде обещание да усили обществените вложения, макар че може да има ограничавания на потенциала за усвояването им в кратковременен проект.

След закъснение на приемането на Плана за възобновяване и резистентност, увеличените средства от Европейски Съюз ще стартират да оказват положително влияние върху стопанската система на България от 2023 година нататък.

Целият майски отчет на Европейска банка за възстановяване и развитие може да видите тук.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР