Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е одобрила използването

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е одобрила използването
Коментари Харесай

ЕМА одобри ваксина срещу маймунска едра шарка

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) заяви, че е одобрила потреблението на ваксина против дребна шарка при хора, с цел да разшири използването ѝ против разпространяването на маймунска едра шарка, което може да докара до най-високото равнище на паника на СЗО.
Зелената светлина на ЕМА идва в миг, когато светът чака резултатите на специалистите след извършеното в четвъртък съвещание на комитета за изключителни обстановки на СЗО, чийто общоприет шеф съобщи, че е смутен от повишаването на броя на случаите на маймунска едра шарка по света.
Ваксината Imvanex, на датската компания Bavarian Nordic, е утвърдена в Европейски Съюз от 2013 година за предварителна защита на дребна шарка. Тя е утвърдена против маймунска едра шарка заради сходството сред този вирус и вируса на дребната шарка.
Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи през вчерашния ден, че е "обезпокоен " от повишаването на броя на случаите на маймунска едра шарка, като откри съвещание на комитета за изключителни обстановки, искайки експертни препоръки. Ръководителят на СЗО дава отговор за оповестяването на изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение - най-високото равнище на паника на здравната организация - въз основа на рекомендациите на комитета.
Ситуацията се утежни през последните седмици, като по последни данни на американските здравни управляващи (CDC), към този момент са регистрирани повече от 15 300 случая в 71 страни.
ЕМА основава рекомендацията си на доказателства от няколко изследвания върху животни, които демонстрират отбрана против вируса на маймунската едра шарка при нечовекоподобни примати, имунизирани с Imvanex.
"Профилът на сигурност на лекарството е удобен, с леки до умерени странични резултати, и Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост (CHMP) заключи, че изгодите от лекарството надвишават рисковете ", се споделя в изказването на ЕМА.
Bavarian Nordic Pharmaceuticals, единственият производител на утвърдена ваксина против маймунска едра шарка, съобщи във вторник, че е получила поръчка за 1,5 милиона дози, множеството от които ще бъдат доставени през 2023 година, от неназована европейска страна, като Съединени американски щати са поръчали спомагателни 2,5 млн. дози.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР