Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри употребата на ваксината срещу

...
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри употребата на ваксината срещу
Коментари Харесай

Одобриха използването на още една ваксина срещу Covid-19 в Европа

Европейската организация по медикаментите (ЕМА) утвърди използването на имунизацията против ковид на американската компания Novavax при хора на 18 и повече години. Така проправи пътя за въвеждането пета Covid ваксина в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Данните от две огромни изследвания демонстрират, че ефикасността на препарата е към 90%. Към момента информацията за резултата му против новия вид Омикрон на ковид обаче остава лимитирана.

" След задълбочена оценка Комитетът по медикаментите за хуманната медицина на EMA заключи с консенсус, че данните за имунизацията са надеждни и дават отговор на критериите на Европейски Съюз за резултатност, сигурност и качество ", съобщи регулаторът.

Novavax ще стартира да доставя ваксини в 27-те страни членки на Европейски Съюз през януари. Препаратът ѝ ще се популяризира под името Nuvaxovid и ще е в две дози. Той още не е разрешен за приложимост в Съединени американски щати, където компанията би трябвало да позволи индустриални проблеми и чака да подаде заявление за утвърждение до края на годината.

Страничните реакции, следени при Nuvaxovid в изследванията, нормално са били леки и са включвали сензитивност или болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, мускулна болежка, главоболие, общо неразположение, болки в ставите и гадене или повръщане.

През декември 2020 година Novavax и Европейски Съюз реализираха авансово съглашение за доставка на имунизацията, само че заради регулаторни неясноти окончателният контракт за до 200 милиона дози беше подписан едвам през август.

Миналия месец продуктът получи първата си регулаторна зелена светлина в Индонезия и чака утвърждение в Япония, където ще се създава и популяризира от Takeda Pharmaceutical.

След като ЕМА утвърди или откаже даден артикул, Европейската комисия взема окончателното решение за него, само че то нормално съответствува с това на ЕМА. От Novavax обявиха, че решението на Комисията се чака " в най-скоро време ".

Одобрени в Европейски Съюз са имунизациите на Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnoson&Johnson. Протеиновата ваксина на Novavax употребява друга технология от техните. Компанията има осем индустриални обекта, като антигените за имунизацията (инактивираните организми, които провокират имунен отговор) се създават във фабрика в Чехия.

По-рано този месец Novavax съобщи, че може да стартира производството на приспособена за разновидността Омикрон ваксина през януари.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР