Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази

...
Европейска подписка за борба с разхищението на храни получи тази
Коментари Харесай

Над милион европейци подкрепиха инициатива срещу разхищението на храни

Европейска подписка за битка с разхищението на храни получи тази заран поддръжката на над един милион души, заяви уеб сайтът change.org, където е пусната подписката, съобщи Франс прес.

В текста се упорства супермаркетите на всички страни членки на Европейски Съюз да бъдат задължени да подаряват непродадените хранителни артикули на благотворителни организации, вместо да ги хвърлят или унищожават, както към този момент се прави във Франция според признат преди две години закон.

Подписката е пусната по едно и също време във Франция, Гърция, Испания, Германия, Белгия, Италия и Англия. Тя е въодушевена от позволените от 2012 година Европейски цивилен начинания, даващи право на политическо предложение, в случай че е подкрепено от минимум един милион жители от най-малко една четвърт от страните членки на Европейски Съюз.

Подписката има чисто алегорично значение, защото не е записана в уеб страницата на Европейски Съюз. Основният й уредник, общинският консултант Араш Дерамбарш от Курбевоа в Парижка област, въпреки всичко я връчи на европейския комисар за сигурността на храните Витенис Андриукайтис.

При съществуването на над един милион подписа уредниците на подписката се надяват да убедят френския президент Еманюел Макрон да внесе план за инструкция, с която френският закон да стане годен за целия Европейски Съюз.

" Очаквам през 2018 година този текст да бъде импортиран от Франция в Европейския съвет ", с цел да бъде принудена цялата европейска мрежа за разпространяване на хранителни артикули да взе участие в битката с разхищението на храни ", сподели Дерамбарш, добавяйки, че е получил увещание от Елисейския замък, че това може да се случи тази година.

За последните две години, откогато е в действие новият закон, във Франция има нарастване от 22 % на броя ястия, които благотворителните организации раздават на гладни хора, регистрира Жьонвиев Уилс, председателка на френския отдел на Световната стратегия по прехраната – службата на Организация на обединените нации, която дава отговор за сигурността на храните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР