Европейска нощ на учените, на която Economic.bg е партньор, се

...
Европейска нощ на учените, на която Economic.bg е партньор, се
Коментари Харесай

Кои сме ние? Европейска нощ на учените се завръща с ново издание

Европейска нощ на учените, на която Economic.bg е сътрудник, се завръща след едногодишно спиране. Стотици учени от цяла България ще се включат с презентации, демонстрации и лекции в тазгодишното издание на интернационалната инциатива, с цел да хвърлят повече светлина върху смисъла и приложението на фундаменталните дисциплини върху елементарния живот.

Събитието ще се организира на 30 септември, а фокусът този път е ориентиран към най-универсалния материал в човешката история – стъклото, и климатичните промени. Акцентите тази година са в подтекста на оповестената от Организация на обединените нации 2022 година за Международната година на фундаменталните науки за стабилно развиване.

Програмата на идната Европейска нощ на учените може да разгледате тук.
По време на Нощта…
… са планувани десетки интензивности и срещи с откриватели от най-различни сфери, които ще споделят настоящи вести от света науката и технологиите. От тях ще разберете повече за ролята на науката в живота, всекидневието и човешкото развиване.

Ще отговорят и на въпроса за какво са избрали попрището на науката за своя специалност.

Нощта на учените се организара от просветителни институции от над 25 обитаеми места в България, измежду които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в обитаемоте места на община Долна Митрополия и други.

Събитията на Нощта може да се проследят от всяка друга точка на света – посредством лъчение в действително време през интернет.

Кодовото име на новаторския план, в който едновременно вземат участие над 300 града в Европа и по света, е:
SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience
Инициативата за разпространение на науката и нейните постижения се финансира от Програма „ Хоризонт Европа “ 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Проектът за Европейска нощ на учените – SEARCH е амбициозно изпитание, което цели да подкрепи популяризирането на науката, научната активност и специалността на академик измежду необятната публика. Акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с опциите за кариера в региона на научните проучвания.

Именно смисълът от фундаменталните науки, в които хората не могат да видят практичната изгода, е най-трудно разбираем. А както споделя Майкъл Брукс, прочут британски публицист, главната задача на науката е да отговори на въпроса: Кои сме ние?

Всеки прогрес в науката най-вероятно ще ни каже толкоз доста за нас самите, колкото и за вселената, която обитаваме. Всички ние сме сбирка от химикали, напревени при детонациите на звезди. Ние сме звезден прахуляк или нуклеарен отпатък, в зависимот от вашата позиция “, споделя той.

Пример за връзката сред фундаменталните науки и живия живот може бъде даден със скорошната пандемия от COVID-19, която изведе на напред във времето тяхнотно значение и нуждата от информираност за развиването им, подсети проф. Александър Драйшу, ръководител на Съюза на физиците в България, по време на конференция, отдадена на самодейностите към Международната година на фундаменталните науки за стабилно развиване.

Набелязали сме редица събития, които ще разпространяват достиженията на обособените науки и приложенията им за решение на огромни проблеми в частност на българското общество “, сподели още проф. Драйшу.

Планира се основаването на цикъл от лекции, които са авансово записани. Целта е те да могат да бъдат гледани онлайн в цялата страна, а по-късно да се провеждат полемика с лектора. Официалното разкриване е планувано за 20 октомври в аулата на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Проектът за Европейска нощ на учените – SEARCH също има за цел да подкрепи популяризирането на науката, научната активност и специалността на академик измежду необятната публика. Акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с опциите за кариера в региона на научните проучвания. 

Тази година в Европейска нощ на учените вземат участие 15 съществени и 16 асоциирани сътрудници от цялата страна, които са подготвили специфична стратегия от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обгръщат вълнуващи действия в учебни заведения, състезания, срещи с учени в проучвателен институти и университети, събития на обществени градски места, в музей, лаборатории и други просветителни институции. 

Ще ви чакаме и тази година на Европейска нощ на учените SEARCH 2022 с забавни, занимателни, радостни и обучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания онлайн и онлайн. Лесно можете да намерите програмата с #ERN22SEARCH в цифровото пространство. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР