Европарламентът остро критикува френския президент Еманюел Макрон и настоя преговорите

...
Европарламентът остро критикува френския президент Еманюел Макрон и настоя преговорите
Коментари Харесай

Европарламентът защити Северна Македония и Албания и критикува остро Макрон

Европарламентът остро подлага на критика френския президент Еманюел Макрон и настоя договарянията за участие на Северна Македония и Албания да стартират допустимо най-бързо. Представителите на главните политически групи бяха удивително единомислещи в изявленията си по време на пленарното съвещание довечера. Резолюция по въпроса ще бъде гласувана на следващия ден.

На Европейския съвет предходната седмица Франция, Холандия и Дания се възпротивиха на началото на договарянията. С хода си френският президент Еманюел Макрон разгневи доста хора - ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер назова ветото му " историческа неточност ", ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също го разкритикува.

Македонският министър председател Зоран Заев подаде оставката си и разгласи предварителни избори, които ще се проведат на 12 април следващата година. " Европейски Съюз не направи това, което ни даде обещание. Ние изпълнихме всичките си отговорности, извършихме промени и взехме решение разногласията със съседите. Това, че Европейски Съюз не съумя да вземе решение за започване на договаряния с нас, е тяхна историческа неточност и това потвърдиха всички европейски водачи. Ние направихме всичко, което можахме и всичко, което трябваше да създадем ", сподели тогава той.

Трябва да кажа, че съм доста разочарована, че се провалихме предходната седмица и тази липса на единогласие може да се одобри като неуспех за Европейски Съюз в Западните Балкани, сподели финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен, която бе там като представител на Съвета. За всеки в Европейски Съюз е ясно, че този район е в двора ни и би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да подпомогнем идващите промени. Европейският съвет реши да се върне към въпроса преди срещата на Западните Балкани в Загреб през май 2020 година

Мнозинството от държавите-членки бяха подготвени да дадат " зелена светлина ", напомни еврокомисарят по разширението Йоханес Хан. " Къде е поддръжката ни към тези, които подхващат най-сериозните политически опасности? (...) Най-малкото изискуем на Западните Балкани искреност. "

Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП напомни, че други политически играчи като Русия, Китай и Саудитска Арабия желаят да усилят ролята си в района и назова отлагането на договарянията " ужасяващ политически сигнал, който опонира на ползите на Европейски Съюз ". " Не можем да чакаме до срещата в Загреб, би трябвало да изправим тази неточност, колкото е допустимо по-скоро. ", сподели още той.

Кати Пири от С§Д приветства ръководителя на македонския парламент, който също присъстваше в пленарната зала. Беше нужна същинска политическа храброст и в Гърция, и в Македония да прекратят дългия си спор, а тъкмо европейските водачи не демонстрираха такава храброст, или по-точно Макрон не я сподели, сподели тя.

Предсрочните избори, които министър председателят Зоран Заев разгласи в Северна Македония, може да доведат до това Европейски Съюз да загуби един от най-близките си съдружници в района, напомни Илхан Кючюк от ДПС/ " Обнови Европа ". " Рискуваме районът да загуби европейската си фантазия и да превърнем Западните Балкани в сива зона ", сподели той.

Райнхард Бютикофер от " Зелените " се обърна към Макрон с думите: " Вие сте изолиран в позицията си, само че Екологичен потенциал желае да построи мост. Прочетете резолюцията ни и ще видите, че ще помогнем с промяната на процеса за присъединение. Нека го създадем дружно, само че поправете грешката си ".

Анна Бонфриско от " Идентичност и народна власт " уточни, че в този район има дълбоки белези, които са опасност за ЕС; имат ползи Русия и Китай и над половината население на Албания и Босна е мюсюлманско. Една добра комерсиална политика би избегнала блокажа и различията сред държавите-членки, всяка от които държи на личната си външна политика, предложи тя.

Анна Фотига от Европейските консерватори и реформисти сподели: " И Албания, и Северна Македония заслужават договаряния. Те изцяло извършиха всички критерии след дълги години очакване. Сега, при започване на новия мандат – пестник от Съвета. " " Това решение би трябвало да бъде анулирано колкото може по-скоро. ", добави тя.

" Трябва да защитим тази част от европейското тяло ", сподели Стелиос Кулуглу от групата Обединени европейски леви. " Вместо да компенсираме Заев, да му подадем ръка, ние го хвърлихме в политическа стихия. Защо? Вместо да изнесем европейските хрумвания – народна власт, взаимност – ние изнасяме своите вътрешни проблеми ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР