Европарламента одобри създаването на Европейска обществена прокуратурата. Новата независима структура

...
Европарламента одобри създаването на Европейска обществена прокуратурата. Новата независима структура
Коментари Харесай

Европарламента одобри създаване на обща прокуратура на ЕС

Европарламента утвърди основаването на Европейска социална прокуратурата. Новата самостоятелна конструкция ще поддържа прокурори във всички страни-членки, чиято задача ще е да проверяват финансови закононарушения против Европейски Съюз.

„ Прокуратурата на Евросъюза ще помогне за сливане на напъните на европейските и националните правоприлагащи органи в битката с финансовите измами”, гласи формалното известие на Екологичен потенциал.

Борисов: За да сме на висока скорост би трябвало пердах по корупцията

Колонии ли са страните от Източна Европа на Запада

По този метод следствия против злоупотреби със структурните фондове или трансгранични измами с Данък добавена стойност към този момент няма да се водят само от националните управляващи, лимитирани от юрисдикцията си в границите на съответната страна.

„ Благодарение на прокуратурата на Евросъюза, която сплотява работата на националните прокуратури в границите на обединен европейски орган, ще бъде отстранена неналичието на координация в следствията на злоупотреби със средства от фондовете на ЕС”, съобщи докладчика по тематиката в Екологичен потенциал Барбара Матера.

България към този момент е декларирала присъединяване си в общия орган дружно с 19 други страни. Присъединяването си още не са оповестили Швеция, Холандия, Малта, Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Англия, която до 2 години обаче би трябвало да е отвън съюза.

Stepping up the fight against EU fraud: #EPlenary approves the creation of a European Public Prosecutor’s Office https://t.co/ZBKR6YtVed pic.twitter.com/bBES2R6kez
— European Parliament (@Europarl_EN) October 5, 2017
Същевременно общата прокуратура, чието седалище ще бъде в Люксембург, ще стартира работа най-рано през 2020 година.

Разследващите права на новия орган ще бъдат въведени в законодателствата на страните-членки.

За някои по чувствителни ограничения при следствия, като да вземем за пример подслушвания на телефони, общото звено ще би трябвало да желае оторизации от националните съдилища.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР