„Европа се превръща в строителна площадка.“ Това заяви Искра Михайлова,

...
„Европа се превръща в строителна площадка.“ Това заяви Искра Михайлова,
Коментари Харесай

Конференция на високо ниво в ЕП дискутира предизвикателствата и възможностите пред строителния бранш

„ Европа се трансформира в строителна площадка. “ Това съобщи Искра Михайлова, евродепутат и зам.-председател на Групата „ Обнови Европа “, пред публична делегация на Камарата на строителите в България (КСБ) в Европейския парламент в Брюксел.

Целта на визитата бе конференцията на високо равнище „ Дигиталните и иновационни провокации пред строителния бранш в България “, на която Михайлова бе хазаин.

Сред главните тематики на форума бяха енергийната успеваемост като инструмент за енергийна самостоятелност в подтекста на европейския Зелен пакт, дигитализацията на строителния бранш, повишаващите се цени на строителните материали и потребността от съответен отговор посредством индексация на договорите за строителство.

Делегацията на КСБ получи настояща информация и за квалифицираните от Екологичен потенциал наставления, касаещи работата на строителния бранш, чието приемане следва. Българската делегация бе водена от инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на КСБ, който показа главните политики и цели на браншовата организация.

„ Благодаря на инж. Терзиев за дългогодишното сполучливо и - уповавам се - ползотворно партньорство “, показа при започване на събитието Михайлова. В изявлението си тя посочи, че сега Екологичен потенциал работи главно по пакета „ Подготвени за 55 “, в който за строителната промишленост се дефинират значима роля и амбициозни задания. Михайлова разясни, че се чака от строителния отрасъл в Европа да подкрепи процеса на доближи на енергийна самостоятелност на Европейски Съюз от доставки от Русия, както и задачата Съюзът да увеличи енергийната си успеваемост.

„ С „ Подготвени за 55 “ Европейски Съюз ще внедрява новите технологии, които ще създадат Европа по-обединена, по-конкурентна, по-способна, по-„ зелена”, климатично неутрална към 2050 година и не на последно място – Европа, която да бъде удобна за своите жители. Те да се усещат добре и да възприемат средата, в която живеят, като такава, за която носят отговорност, да отглеждат своите деца и да градят бъдещето на континента “, акцентира Михайлова.

„ Моето обръщение към строителната промишленост и архитектите е да се работи по този начин, че да се реализиран тези амбициозни цели на Европейски Съюз “, сподели още Искра Михайлова.

Председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев показа главните политики на КСБ и провокациите, пред които е изправена българската строителна промишленост.

„ Кризата с доставките е извънредно тревожна, а покачването на цените на строителните материали и суровините е фрапантно. Търсенето на решение на сериозните проблеми, с които се сблъсква браншът, и приемането на методика за индексация на цените по договорите за строителство са измежду водещите цели пред управлението на КСБ “, посочи ръководителят на УС на КСБ. Той добави, че измежду основните за сектора тематики е и продължаването на програмата за енергийна успеваемост на сградния фонд, финансиране за което се чака по Националния проект за възобновяване и резистентност.

В рамките на форума изявление направи Щефан Мозер, началник на отдел в Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия. Президентът на Европейската федерация на строителната промишленост (FIEC) Филип Крамптън съобщи, че актуалните европейски политически цели, изключително „ зеленият” преход слагат строителния бранш в центъра на измененията. Според него вниманието би трябвало да се насочи върху квалификацията и преквалификацията, както и върху дигитализацията на бранша.

Зам.-председателят на УС на КСБ инж. Калин Пешов се концентрира върху несигурността за строителния бранш вследствие от пандемията и комплицираната геополитическа обстановка. „ Има голяма инфлация. Не знаем какво ще се случи. Единственото, в което сме сигурни, е, че ще има инфлация и цените ще се усилват. 90% от членовете на FIEC са МСП. Те са първите, които ще понесат удара на актуалните проблеми. Комбинацията от застоялост и инфлация ще засегне най-малките. Трябва да ги пазим “, акцентира зам.-председателят на УС на КСБ. Той добави, че браншът би трябвало да върви към цифровизация.

Темата за цифровизацията продължи ръководителят на Оперативна програма на КСБ – София, инж. Любомир Качамаков, като също подчертава върху провокациите пред дребните и междинните компании. Той обърна внимание, че по време на изолацията в пандемията доста дребни и междинни компании са разбрали, че с цел да останат и да бъдат сполучливи на пазара, би трябвало да се цифровизират и да изградят нови модели за работа, обмисляне и ръководство.

Стоян Ставрев, шеф и притежател на „ Българска консултантска организация “ ЕООД, показа Европейския дигитален иновационен хъб в бранш строителство, на който КСБ е основател, основател и координатор.

На конференцията бяха презентирани инфраструктурни обекти, осъществени с европейско финансиране, от водещи строителни компании. Доминик Хамерс, ръководител на Съвета на шефовете на „ Геострой “ АД и изп. шеф на „ Геотехмин “ ООД показа активността на „ Геострой “ АД. Пламена Ненкова, началник на офиса на „ Главболгарстрой Холдинг “ АД в Брюксел очерта главните посоки в работата на компанията. Реализирани от „ Хидрострой “ АД, „ Джи Пи Груп “ АД, „ Трейс Груп Холд “ АД обекти бяха показани в специфични видео презентации.

В събитието се включиха и ген. шеф на FIEC Доменико Кампогранде, евродепутатите Цветелина Пенкова и Атидже Алиева-Вели, ръководителят на УС на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Милков и зам.-председателят на организацията арх. Мартин Христов. Присъстваха и членове на управлението на КСБ, ръководители на Областни представителства на Камарата, ръководители на строителни компании, специалисти от администрацията на браншовата организация, екип на в. „ Строител “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР