Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати

...
Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Европа протестира основателно. Всички земеделски производители са притиснати, България не е изключение

Европа стачкува основателно, всички аграрни производители сега са притиснати от високите разноски на стандартите, които извършват и от конкурентния импорт от Украйна. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред публицисти в Троянския манастир.

" България не е изключение, ние сме в безусловно същата обстановка. Знаете, че петте най-близки до Украйна страни - Румъния, Унгария, Полша, Словакия и България, на процедура са най-потърпевши от украински импорт. Постарахме се оптимално да предпазим нашия пазар от дъмпингов импорт. Естествено, има и хора, които са заинтригувани това да се случва, само че ние сме длъжни да си пазим и производителите, уточни министърът. 

По думите му има добър разговор със земеделските производители. " Между тях има рационални хора, има и такива, които желаят непременно да вършат митинги ", съобщи Вътев. Той заяви, че в неделя в 15:00 часа е срещата сред него, аграрни производители, премиера и финансовия министър. " Това ще е третата ни среща. Има понятен и справедлив проблем, който породи в резултат на това, че след приемането на бюджета внезапно се появиха едни искания за подкрепяне в резултат на поредицата от рецесии и най-много загубите в резултат на войната в Украйна. Сумата е набъбнала много и откакто е признат бюджетът и тя не е планувана в него - става дума за 550 милиона лв., това доста мъчно може да се получи без преразглеждане на бюджета ", добави земеделският министър.

" Ние не сме в борба, а сме в договаряния. И през днешния ден, и на следващия ден Министерството на финансите вършат цялостни калкулации с информация от Национална агенция за приходите. Проблем е, че за стопанската 2023 година към момента няма доклади и докладите ще се извадят за други предишни години, а в 2022 година аграрният бранш е на свръхпечалба, в 2023 година пък е на сериозна загуба. Целта е да се подкрепят тези, които имат действителна потребност, а не да се раздават на калпак ", уточни Вътев.

По думите му зърнопроизводителите през последната стопанска година са били на загуба поради многото скъпи торове, препарати за растителна отбрана и са засели най-скъпата годишна продукция за последните не по-малко от 10 години. " Всичко това се съчета с доста изсъхнало лято на 2023 година, което смъкна добивите. Това подвигна доста високо себестойността на производството и като прибавим към това и вноса от Украйна, който не е на пазарни цени... ", добави Вътев. 

Той уточни, че се приготвя сериозен пакет от закони и промени в закони – Закон за аграрната камара и браншови организации, Закон за разпоредбите на доставки по агрохранителната верига от полето до рафта, промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи. 

Относно дерогацията, която предлага Европейската комисия за 2024 година от разпоредбите на общата селскостопанска политика (ОСП), които ги задължават да поддържат избрани площи непроизводствени, министърът уточни, че тя е безусловно използвана и нужна, тъй като във всички страни изискванията не са идентични и не може да важат идентични правила за всички. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР