Европа продължава да изгражда военни способности, за да се противопостави

...
Европа продължава да изгражда военни способности, за да се противопостави
Коментари Харесай

Много пари, малко изгода. Берлин измисли как да победи Москва

Европа продължава да построява военни качества, с цел да се „ опълчи на съветската експанзия “. Германският канцлер Олаф Шолц предложи основаването на единна система за противовъздушна защита. Според него тя е доста по-ефективна и по-евтина от сегашната. Колко реалистична е концепцията му?

Единни стандарти

„ Единна система за противовъздушна защита би повишила сигурността на Европа “, увери Шолц аудиторията на лекцията си в Карловия университет в Прага. Разбира се, той даде на Германия водещата роля в тази отбранителна конструкция. Там би трябвало да е щабът.

Освен това Германия е подготвена да харчи пари за това. И предизвиква съседите да създадат същото.

Сред евентуалните сътрудници немският водач уточни Холандия, Полша, Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чехия, Швеция, Финландия, Норвегия и Дания. Очевидно става дума на първо място за отбранителни линии на по този начин наречения източен фланг на НАТО – покрай съветските граници. И тогава западноевропейските страни могат да се причислят.

„ Има механически капацитет за това, споделя военният специалист Юрий Кнутов. „ При основаването на национални системи за Противовъздушна отбрана по предписание се употребяват американски разработки: или локатори на станции за ориентиране на ракетите, или самите ракети. Съответно, обединен стандарт е вероятен. Всички нови системи на НАТО са съвместими “, добавя той..

Но има проблем: за паневропейски комплекс е нужна автоматизирана система за ръководство, която не е лесна за основаване. Според анализатора това ще отнеме от пет до 10 години.

Съмнителна е и успеваемостта. Най-далекобойните модели на въоръжение са американската система за противовъздушна защита „ Пейтриът “, която поразява цели на разстояние от 160 километра. Но в Европа доминират комплекси с къси и междинни (според съветската класификация) обхвати - до 40 километра. А съветската система за Противовъздушна отбрана С-400 поразява с ракетата си 40Н6Е на 380 километра.

Стратегически компас

Инициативата на Шолц надалеч не е първият опит за основаване на европейско отбранително пространство, което не е следено от Вашингтон и НАТО.

И по този начин, от 2015 година концепцията за континентална войска се разисква интензивно. Въпросът обаче не стигна по-далеч от диалозите. Само Германия и Холандия съумяха да образуват 414-ти танков батальон през 2019 година под едно командване. Езиковите и културните разлики обаче са прекомерно мощни в Европейски Съюз.

Върнаха се към този план след началото на съветската военна специфична интервенция в Украйна. И на 25 март той фактически беше утвърден. Набор от контрактувани ограничения беше дефиниран в документ, наименуван Стратегически компас на Европейски Съюз.

„ Европа би трябвало да може да отбрани своите жители и да способства за интернационалния мир и сигурност ", се споделя в него. „ Това е още по-важно в миг, когато войната се върна на континента поради Русия. Необходимо е да се усили стратегическата автономност на Европейски Съюз и способността да си сътрудничим за отбрана на нашите полезности и ползи “, добавя се там.

Така Русия намерено се назовава главният съперник на бъдещите континентални войски. Но даже и на хартия не наподобява изключително впечатляващо. В документа се загатва звено до пет хиляди души за справяне с " рецесии от друг вид ". Освен това се чака оперативна група от 200 експерти, която в границите на 30 дни може да бъде изпратена в гореща точка за деяние в " сложни условия ". Не се прецизира какви експерти.

Полза за Вашингтон

Планът " Стратегически компас на Европейски Съюз " е изчислен до 2030 година Едва ли Европа ще се отърве от натрапчивата настойчивост оттатък океана за подобен интервал от време. Документът беше признат даже преди огромните доставки на оръжие за Украйна. Съединени американски щати интензивно насърчаваха европейските съдружници в това, като дадоха обещание да заменят предаденото на Киев с американски аналози.

В последна сметка доста страни от Европейски Съюз към този момент са раздали остарели руски оръжия, само че към момента не са получили нови. И не се знае по кое време ще дойдат. Според анализаторите отбранителната дарба на Европа е съществено спаднала. Това, което играе в интерес на Вашингтон е, че може да продължи да държи съдружниците под боен надзор. А на военно-промишления комплекс са обезпечени поръчки за години напред и десетки милиарди долари.

И най-после, различията в самия Европейски Съюз могат да се трансфорат в спънка. Полският министър председател Матеуш Моравецки приказва за несъгласията сред тези, които се застъпват за мир, и тези, които желаят спорът да продължи.

„ За Европейски Съюз става все по-трудно и по-трудно да действа като единна организация ", отбелязва политологът Алексей Зудин. „ В последна сметка въпросът не е в щаба, табелите и знаменцата, а в това, че можете да действате дружно, да решавате проблеми, само че заради вътрешни спорове успеваемостта е понижена.

Това важи и за много комплицирани въпроси, свързани с отбранителната дарба. Ето за какво е малко евентуално в близко бъдеще на континента да се появи единна система за противовъздушна защита. И още повече – обединената войска. Освен това задграничните съдружници в действителност не желаят това.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР