Европа няма да може да избегне последиците от търговската война

...
Европа няма да може да избегне последиците от търговската война
Коментари Харесай

Икономист: Европа не може да избегне търговската война между САЩ и Китай

Европа няма да може да избегне последствията от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, предизвести водещ белгийски икономист.

Войната в Украйна и продължителните последствия от пандемията Covid-19 са съдействали за " закъснение на глобализацията ", което е предиздвикало страните да дадат приоритет на личния си " стопански суверенитет ", съобщи още в изявление за l`Echo Коен Де Леус, основен икономист на най-голямата белгийска банка BNP Paribas Fortis

" Търговската война сред Съединените щати и Китай, стартирана от Доналд Тръмп, не отслабна с Джо Байдън ", изясни той. " Напротив, тя се ускори и даже се популяризира в други страни, като по този метод спря придвижването на глобализация на стопанската система, почнало след рухването на Берлинската стена. "

" Европа също няма да избегне комерсиалната война с Китай. Икономическият суверенитет се трансформира в главен проблем, който пандемията и войната в Украйна единствено ускориха ", добави Де Леус.

„ Нова епоха " на глобализацията?

Де Леус акцентира, че държавната политика не е единствената причина за тази " нова епоха " на глобализацията. По-конкретно, той твърди, че поддържането на световни вериги за доставки и преместването на производството в други страни става все по-трудно заради разнообразни " софтуерни и физически ограничавания ".

" Особено в Китай [изнасянето] стартира да доближава избрани граници ", сподели специалистът. " Работната ръка там към този момент не е толкоз евтина, колкото преди, а равнището на продуктивност към момента остава доста по-ниско от нашето. Към това се прибавят и транспортните разноски, които, дружно с възходящите цени на силата, ще продължат да оказват въздействие върху интернационалната търговия. "

Де Леус предвижда с паника, че настоящето " преимущество " на Китай пред Европа в автомобилната промишленост евентуално ще накара европейските политици в близко бъдеще да вкарат протекционистично законодателство, което ще изостри напрежението с Пекин.

" В момента китайците създават и изнасят повече електрически коли от европейците ", сподели той. " Тъй като те имат преимущество пред нас, можем да чакаме съкращения в европейската автомобилна промишленост. Това ще накара европейските управляващи да се намесят, с цел да защитят нашата промишленост. Очевидно е, че това е спор в развой на възникване. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР