Европа на сигурността“ - под това мото Австрия поема ротационното

...
Европа на сигурността“ - под това мото Австрия поема ротационното
Коментари Харесай

Паул Шмид: Спорното квотно разпределение на бежанци не е на първо място в дневния ред на австрийското председателство

„ Европа на сигурността “ - под това мото Австрия поема ротационното председателство в съвета на Европейски Съюз от идващия месец. „ Светът се трансформира непрестанно. Партньорът ни Съединени американски щати става все по-непредсказуем, връзките с Русия са в задънена улица, следва Брекзит, а многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз към момента не е призната “ - по този начин канцлерът Себастиян Курц заключи изискванията, в които поема председателството в Европейски Съюз. Задачите, които си слага консервативното държавно управление във Виена, където канцлерът Себастиян Курц ръководи с крайнодясната „ Партия на свободата “, разяснява в предаването " Събота 150 " Паул Шмид, шеф на Австрийския институт за европейска политика. 

31-годишният упорит австрийски канцлер Себастиян Курц счита за едно от своите огромни достижения като външен министър на алпийската република затварянето на бежанския маршрут през Балканите преди три години. С тематиката „ миграция “ Курц завоюва парламентарните избори предходната година. И знае добре, че точно миграцията е повода за разделянето в Европа, за което приказва при представянето на целите на Австрия като ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Паул Шмид откроява три съществени тематики за идните шест месеца, преди всичко миграцията.
" Сигурност, в смисъл на битка против незаконната миграция, което от своя страна е обвързвано с сложната тематика „ обща европейска миграционна политика “. Свързано е и с укрепването на граничната организация Фронтекс, със съдействието с трети страни и не на последно място със съдействието сред службите за сигурност в границите на Европейски Съюз. Втората тематика е гарантирането на благоденствието в съюза и усилването на конкурентостта, което е обвързвано с дигитализацията и укрепването на вътрешния пазар. И третата точка за австрийското европредседателство е стабилността в страните от Западните Балкани, което на процедура е продължение на целта на България за интеграцията на шестте страни. "
Говорите за сигурност в Европа, която включва компромис по общата миграционна политика на Европейски Съюз. Тази седмица вътрешните министри предстоящо не реализираха прогрес по тематиката, като редица страни изрично отхвърлиха оферти от България компромис за разпределянето на бежанците в страните от съюза. Сред тях е и Австрия с министър Кикл, който е представител на крайнодясната „ Партия на свободата “. Как вижда Австрия компромиса?
" Австрийското държавно управление залага първо на разискването на тематики, по които постигането на компромис е реалистично. Или с други думи, противоречивото квотно разпределение на бежанци не е преди всичко в дневния ред, а акцентът е подложен върху засилената защита на външната граница на евросъюза, върху битката с радикализма и по-тясната взаимна работа на службите за сигурност ", акцентира Шмид.
Запитан това не е ли опит, Европа да се трансформира в непревземаема цитадела, тъй като австрийският канцлер приказва за зони на сигурност отвън рамките на съюза, където да се одобряват бежанците и да се преглеждат молбите им за леговище Паул Шмид уточни:
" Ако фокусът е защитата на външните граници, полемиката във вътрешнополитически проект става проблематична, тъй като носи избран популистки заряд. Но въпреки това граничната защита е единствено част от общата миграционна политика. Охраната на границите стартира надалеч отвън рамките на Европейски Съюз и включва с изключение на разследващата активност на службите и икономическа, комерсиална и не на последно място ясно дефинирана външна политика по отношение на страните в съседство на евросъюза. За страдание обаче, на фона на днешните настроения в Европа, тематиката се изчерпва с това, че Европейски Съюз желае да ускори защитата на границите си. "

През предходната година немският канцлер поде самодейност за подкрепяне на страните, от където идват икономическите бежанци в Европа, с цел да се преборят аргументите за миграция. Как гледа Австрия на тази концепция, която, естествено, коства пари:
" Тази концепция се поддържа, въпреки австрийското председателство да се концентрира върху защитата на външните граници. Освен това към момента не е ясно, по какъв начин може да наподобява тази помощ. Ако погледнем проектобюджета на Европейска комисия за идващите седем години, то той планува утрояване на средства за финансирането на тази политика. Въпросът е обаче, че това е постижимо единствено, в случай че тези бюджетни средства бъдат спестени от други пера, или посредством нарастване на националните вноски. По въпроса с увеличението на вноските, Австрия е изрично срещу. Но Австрия упорства за един по-ефективен разход на европейския бюджет, т.е. за едно рационално преразпределение на средствата. И както е известно, дяволът се крие в детайлите - кои би трябвало да са перата, от които ще се спестят средства, с цел да се финансира миграционната политика. "
Това би дало мощен мотив в ръцете на популистите и крайната десница, която ще каже: " Ето, взимате пари от селското стопанство, от нашите фермери, с цел да ги дадете за мигрантите ".  " Тази полемика в дребните страни от Европейски Съюз постоянно е съпроводена от повече звук, в сравнение с е нужно. Но дано не забравяме, че Европейски Съюз е един огромен модел за търсене и намиране на компромис ", счита Шмид.
" Но би трябвало и да сме почтени - бюджетът на Европейски Съюз не е по никакъв начин огромен! Не може непрестанно да спасяваш света и да даваш единствено 1% от брутния си вътрешен артикул! Голямата тематика миграция и интеграция има отношение на процедура към всички области на живота. Това е изключително видно в Австрия, където сега се опитваме да интегрираме над 150 хиляди души. Това е съществено предизвикателство. И мисля, че доста австрийци биха се съгласили с по-високи разноски, в случай че по този начин бъде спрян притокът на мигранти.  
Ако ме питате, дали австрийците ще се съгласят на по-малко финансиране на други области за сметка на мигрантите, то отговорът не е толкоз елементарен. Въпросът е, дали новият европейски бюджет е задоволително сполучлив, и дали националното държавно управление ще откри метод да подкрепи тези сфери, които ще бъдат ощетени от пренасочването на средства към миграционната политика. Политиците ще завоюват доверието на жителите, в случай че фактически съумеят да наложат надзор върху притока на мигранти към Европа. "  
Стана дума за успеваемостта на европейския бюджет, а австрийският канцлер тази седмица предложи една мярка, която би направила Европейска комисия по-ефективна - точно намаляването на броя комисари от 28 на 18. Дали това ще се хареса на Брюксел?
" Едва ли. Нещо повече - тази промяна изисква единомислещо гласоподаване. По отношение броя на комисарите Ирландия е доста безапелационна и не би приела такова решение. Канцлерът Курц също така предлага, Екологичен потенциал да има единствено едно седалище - Брюксел, и да се лиши от Страсбург. Франция никога не би се съгласила с това. Така че за мен това изявление на канцлера е по-скоро метод да се подхване полемиката за понижаване на бюрократичните разноски ", посочи Паул Шмид.
Как гледа Австрия на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за промяна в еврозоната, която съгласно него би трябвало да има собствен личен бюджет и министър на финансите:
" Австрия е заела изчаквателна позиция. Ако тези нововъведения имат принадена стойност за Европейски Съюз, то Австрия несъмнено ще ги поддържа. Но за в този момент някак не можем да се отървем от чувството, че става дума за самоцелно създаване на нови структури, и най-много - с тази промяна ще се поемат отговорности, които Австрия не е подготвена да поеме, а точно непознати задължения. Правителството във Виена по-скоро счита, че би трябвало да се съблюдават в този момент настоящите закони и наставления. "

Цялото изявление чуйте и в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР