Европа е в плен на екстремно лято, предизвикано от климатичните

...
Европа е в плен на екстремно лято, предизвикано от климатичните
Коментари Харесай

От Алпите до Дарданелите – екстремните горещини парализират Европа

Европа е в плен на рисково лято, провокирано от климатичните промени, а страните на Стария континент се борят да се оправят с последствията от високите температури, вилнеещите горски пожари и опустошителните наводнения, написа в собствен разбор CNBC и напомня:

„ Само през последните няколко дни пожарникарите в Гърция се бориха да овладеят пожар, сразяващ къщи покрай столицата Атина, френският производител на електрическа енергия EDF съобщи, че през уикенда е допустимо понижаване на производството на нуклеарна сила заради несъразмерните горещини, Италия издаде здравни предизвестия за " изключителни условия ", а турските управляващи за малко затвориха стратегически значим воден път, с цел да освободят региона за самолети, които се борят с горските пожари наоколо “.

Междувременно в Норвегия, която през последните седмици пострада от проливни дъждове, наводнения и свлачища, още веднъж е оповестена червен код от най-високо равнище за дъждове в южната част на страната.

Продължителната борба на Европа с рисковите метеорологични условия идва малко откакто формалните данни демонстрираха, че юли е бил най-горещият месец в историята. Със сигурност изключителната обстановка с климата, която се дължи най-вече на изгарянето на изкопаеми горива, прави рисковите метеорологични условия и техните въздействия по-чести и по-интензивни, продължава медията и цитира Алваро Силва, специалист по климата в Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации:

" Това е новото обикновено положение и не е изненада. Честотата и интензивността на доста рискови феномени, като да вземем за пример горещини и значителни превалявания, са се нараснали през последните десетилетия. Съществува висока степен на убеденост, че провокираното от индивида изменение на климата, породено от парникови излъчвания, е главният мотор. Това ни дава дълготраен подтекст за възходящата поява и тежест на такива рискови метеорологични и рискови феномени. "

Пореден удар за ледниците

В Гърция горските пожари бушуват от няколко дни край столицата Атина, а управляващите предизвестяват, че горещините и мощните ветрове могат да подхранят нова вълна през идващите дни. Бушуващият огън взе редица жертви, откакто във вторник пожарникари откриха обгорелите тела на 18 души, за които се допуска, че са мигранти, минали турската граница, покрай североизточния град Александруполис. В понеделник при обособени пожари умират двама души, а двама пожарникари са ранени.

Във Франция енергийната компания EDF разгласи в понеделник, че евентуално ще би трябвало да понижи производството на нуклеарна сила през идния уикенд, защото горещата вълна в огромни елементи от страната е затоплила реките, употребявани за изстудяване на някои от реакторите. В същия ден страната издаде предизвестие за рискови горещини за четири районни департамента в южните области Рона, Дром, Ардеш и Горна Лоара.

В Италия управляващите оповестиха червен код за " изключителни условия ", което значи, че даже здравите хора са изложени на риск от неподходящи последствия от рисковите горещини. Според италианската метеорологична работа Meteo.it в петък се чака оптималните температури да доближат към 40 градуса по Целзий във вътрешните региони на Сардиния. Според уеб страницата за прогнози изключителните горещини се дължат на антициклон, прочут като „ Неро “. От събота обаче се чакат мощни гръмотевични стихии и " ненадейно намаляване на температурите ".

Турските управляващи пък оповестяват в сряда, че корабоплаването през пролива Дарданели ще бъде отчасти обновено, откакто пожарникарите са съумели да лимитират разпространяването голям горски пожар в северозападната част на страната.

Преустановяването на придвижването на плавателни съдове по маршрута, който свързва Егейско и Черно море, е разпоредено, с цел да се даде опция на хеликоптери и самолети да загребват вода за потушаване на пожарите.

Жегата доближава нови висоти и в Швейцария. В понеделник централноевропейската страна регистрира нов връх за така наречен линия на нула градуса по Целзий - основен метеорологичен маркер в планинските региони, който отразява височината, на която температурата пада под нулата.

Швейцарската метеорологична работа оповестява в понеделник, че показанията на нейните балони демонстрират, че нулевата граница в Пайерн, Западна Швейцария, се е изкачила до 5298 метра над морското ниво. Това е най-високото равнище, откогато този индикатор се следи - близо 70 години, и надминава предходния връх, който беше подложен едвам през юли предходната година.

" Пореден удар за ледниците, които към този момент мощно пострадаха през тази година. Снежна завивка има единствено на най-високите места ", предизвестява Матиас Хюс, началник на швейцарската мрежа за наблюдаване на ледниците и член на общността Global Cryosphere Watch.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР