Европа е ключов транзитен център за каптагон, безумно евтин незаконен

...
Европа е ключов транзитен център за каптагон, безумно евтин незаконен
Коментари Харесай

Политико: Европа е транзитен център за наркотрафик на каптагон от Сирия

Европа е основен директен център за каптагон, безумно на ниска цена противозаконен опиат, известен в Близкия изток, който носи директни облаги за режима на...за режима на президента Башар Асад в Сирия, написа Политико.

Каптагон се предлага на пазара за приложимост като психостимулант под комерсиалните марки Каптагон, Biocapton и Fitton. Сега е противозаконен в множеството страни и се създава най-вече за противозаконна приложимост. Сирия се смята за най-големият международен производител на опиата, като способства за 80% от международните му доставки.

Трафикантите все по-често употребяват европейските страни , с цел да транспортират таблетки каптагон, пътуващи от Близкия изток назад до Арабския полуостров, съгласно нов отчет на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании (EMCDDA) и Германската федерална престъпна полиция (BKA).

Контрабандата на лекарството - което се продава на дребно на към 3 $ за хапче - през Европа евентуално е " предумишлено да се избегне контролът от страна на управляващите на целевите пазари, които е малко евентуално да подозират, че таблетките Фенетилин ще бъдат изпратени от Европейски Съюз ", споделиха създателите.

Каптагонът е мощно пристрастяващ опиат от амфетаминов вид, създаван и употребяван значително в Близкия изток, изключително в Сирия и Ливан. Незаконната му търговия е основала бизнес, който се прави оценка на 57 милиарда $.
 Италия спипа най-голямото количество амфетамин в света от ДАЕШ
Италия спипа най-голямото количество амфетамин в света от ДАЕШ

Иззети са 14 тона амфетамин

Производството на опиата е необятно обвързвано с режима на Асад в Дамаск, с връзки, свързващи търговията с опиати с голям брой сирийски чиновници и членове на фамилията на Асад. Според отчета немските управляващи потвърдиха, че търговията с каптагон е " под патронажа " на режима на Асад, който директно се облагодетелства от доставките.

Наркотикът обезпечава " финансова избавителна линия " за военната машина на сирийския режим, съгласно държавното управление на Обединеното кралство, което написа по-рано тази година, че братът на диктатора, Махер ал-Асад , " командва частта на сирийската войска, улесняваща разпространяването и производството на лекарството. "

Сирийското държавно управление не отговори незабавно на голям брой претенции за коментар.

По-рано тази година Европейски Съюз се причисли към Съединените щати и Обединеното кралство в санкционирането на сирийски лица, свързани с търговията с каптагон —, чиновници в сирийската войска и водачи на милиции, свързани с режима.

Европа не е " забележителен потребителски пазар " за каптагон, се споделя в отчета, като по-голямата част от пазара се намира в някои страни от Близкия изток и на Арабския полуостров, изключително Саудитска Арабия, която е била дестинацията за някои от най-големите доставки на каптагон в последните години.
 Гърция заловила най-голямата пратка каптагон в света – 5,25 тона
Гърция заловила най-голямата пратка каптагон в света – 5,25 тона

33 милиона таблетки каптагон, които са открити в контейнери от Сирия

В четвъртък Обединените арабски емирства осуетиха опит за контрабанда на повече от 80 милиона таблетки каптагон в страната , съгласно вътрешното министерство на страната. 13-те тона хапчета с пазарна стойност 700 милиона евро бяха открити скрити в пет транспортни контейнера.

Но макар неналичието на пазар за опиата, Европа се трансформира в известен директен център.

Според отчета на EMCDDA, който събира данни от Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Румъния, управляващите са конфискували голям брой огромни колета от таблетки каптагон в Европа от 2018 година насам, множеството от които са директно към страни от Арабския полуостров.

Общо към 127 милиона таблетки и 1773 кг (допълнителни 10,6 милиона таблетки) са били конфискувани в европейските страни, съгласно данните, събрани за отчета, като най-голямото изземване е записано в Италия през 2020 година

Докладът също по този начин открива доказателства за произвеждане на каптагон в Европа, най-много в Нидерландия.

Нидерландските власти оповестяват за разкриване на една или две огромни индустриални площадки - където таблеткитекаптаго се създават от амфетамин на прахуляк - всяка година на тяхна територия.

" Смята се, че производството на таблетки каптагон не е типична активност на производителите на синтетични опиати в страната, а по-скоро опортюнистичен метод за печелене на пари ", се споделя в отчета.

Докладът приканва за съгласуван отговор на Европейски Съюз за справяне с двата съществени казуса: производството на таблетки каптагон в границите на ЕС; и потреблението на страни от Европейски Съюз като директни зони за наркотрафик.
 Колумбия означи връх в производството на кокаин
Колумбия означи връх в производството на кокаин

Отглеждането на кока в страната се е нараснало с 13%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР