Европа е изправена пред труден избор: държавните лидерите са под

...
Европа е изправена пред труден избор: държавните лидерите са под
Коментари Харесай

Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Европа е изправена пред сложен избор: държавните водачите са под все по-силен напън да приложат допустимо най-тежките наказания – ембарго на вноса на нефт и газ от Русия, с което да сложат завършек на траялата десетилетия енергийна взаимозависимост.

Но Европейски Съюз доста мъчно може да се откаже от съветския газ, без да се наложат строги ограничавания върху промишленото ползване, което може да смаже икономическия напредък.

Европейският съюз внася към 30% от своя нефт и 40% от своя газ от Русия, като заплаща на Москва почти 850 милиона $ дневно по настоящи цени, с цел да поддържа притока на въглеводороди. Отбиването на Европа от съветския нефт би било предизвикателство. Да се отърве от съветския газ ще бъде още по-трудно.

" Газпром ", най-големият съветски производител на газ и монополен експортьор, господства международния газов пазар. Миналата година компанията е произвела 540 милиарда кубически метра, повече от BP, Shell, Chevron, ExxonMobil и Saudi Aramco взети дружно, съгласно данни на консултантската компания Wood Mackenzie. От тях 331 милиарда куб. м са били употребявани в Русия, а 168 милиарда куб. м са били доставени в Европа.

Според Джайлс Фарер, началник на газовите проучвания в Wood Mackenzie, замяната на този размер би била " невъзможна ", защото производството в множеството газови планове по света към този момент работи на близки до оптималните равнища. " Няма нищо друго ", споделя той.

За разлика от петролната промишленост, където огромните производители като Саудитска Арабия исторически са задържали спомагателен потенциал, с цел да оказват помощ за балансиране на пазара при положение на спиране на международните доставки, газовата промишленост работи на или покрай нейния потенциал.

Газът е по-трудно сменяем от петрола, защото преместването му от точката на произвеждане до точката на ползване изисква водопровод или оборудване за втечняване и затова по-голяма предварителна инвестиция, акцентира Фарер. В резултат на това страни със обилни газови ресурси като Русия в началото развиват огромни вътрешни пазари, преди да изградят потенциал за експорт.

Иранската национална петролна компания, най-големият производител на газ след " Газпром ", е добила 291 милиарда куб. м през 2021 година Но 280 милиарда от тях са били употребявани в Иран, съгласно данните на Wood Mackenzie. Облекчаването на глобите против Техеран при положение на нуклеарна договорка може да върне интернационалния достъп до ирански газ, само че ще изисква нови уреди за експорт, чието създаване ще отнеме години.

Освен Русия, единствените снабдители на газ за Европа са Норвегия, Азербайджан, Либия и Алжир, където държавната Sonatrach транспортира 34 милиарда куб. м по тръбопроводи до Испания и Италия предходната година.

Алжир може да усили това предложение, в случай че успее да позволи дипломатическия спор с Мароко, който блокира един от маршрутите му към Испания от предишния ноември, само че първо ще би трябвало да усили производството и да задоволи възходящото вътрешно търсене, съгласно Джеймс Уодъл, началник на отдела за европейския газов пазар в консултантска компания Energy Aspects. " Ако могат да създават газа и в случай че не се употребява на вътрешния пазар в Алжир, има свободен потенциал за експорт ", споделя Уодъл.

Норвегия може да усили износа с до 5 милиарда куб. м, а Азербайджан – с до 3 милиарда куб. м, съгласно Оксфордския институт за енергийни проучвания.

Вариантът полутечен природен газ

Липсата на различни източници на тръбопроводен газ, задоволителни за компенсиране на спада на съветските потоци, не оставя на Европа различен избор, с изключение на фрапантно да усили вноса на полутечен природен газ.

Втечненият газ — природен газ, който е преохладен и сгъстен — не се нуждае от водопровод и може да се транспортира с кораби. Замяната на целия съветски тръбопроводен газ в Европа ще изисква 112 млн. тона полутечен природен газ годишно, което се равнява на съвсем 1/3 от сегашния международен пазар на полутечен газ, съгласно Bernstein Research.

Европа желае да понижи потреблението си на газ посредством вложения във възобновими източници и енергийна успеваемост, тъй че е малко евентуално да се наложи да размени всички настоящи потоци от Русия, само че ще е необходим доста повече полутечен газ, като по-голямата част се чака да пристигна от Съединени американски щати. " Надеждата е американският полутечен газ ", признава Уодъл.

Третият по величина експортьор на полутечен природен газ в света след Австралия и Катар, Съединени американски щати към този момент дадоха обещание да оказват помощ на Европейски Съюз да получи спомагателни 15 милиарда куб. м полутечен газ през 2022 година и повече в бъдеще, без да прецизират какъв брой от газа ще е американски и какъв брой от други страни, написа expert.

В отговор на възходящото европейско търсене специалистите чакат американските производители да одобрят нови планове, които могат да усилят потенциала за експорт на полутечен природен газ повече от 2 пъти – от 71 милиона тона (около 105 милиарда куб. м) през 2021 година до повече от 200 милиона тона годишно (296 милиарда куб. м) до 2030 година Това ще трансформира Съединени американски щати в най-големия международен експортьор на полутечен природен газ и то с доста пред останалите.

Преди това идващият огромен газов план, който би трябвало да бъде приключен, е разширението на Северното находище на QatarEnergy, чиято първа фаза би трябвало да стартира рандеман през 2025 година, повишавайки потенциала за експорт на полутечен природен газ на емирството до почти 100 милиона тона годишно до края на 2026 година Държавната QatarEnergy създаде 110 милиарда куб. м газ предходната година, от които 24 милиарда са употребявани в Катар и 86 милиарда са превърнати във полутечен газ за експорт.

От седемете най-големи западни енергийни компании Shell е най-големият производител на газ през предходната година, извличайки 103 милиарда куб. м от газови планове по целия свят, 44 милиарда от които са превърнати във полутечен газ, съгласно Wood Mackenzie. Втечненият газ заема централно място в тактиката на Shell. Рекордните цени помогнаха на газовото поделение на компанията да генерира 63% от облагата на групата от 6,4 милиарда $ през четвъртото тримесечие на 2021 година

Но всяка инвестиция в ново произвеждане – което е нужно на промишлеността, с цел да компенсира изгубените съветски доставки – е мъчно да се утвърди от обществено търгуваните енергийни компании, защото може да са нужни най-малко 15 години, с цел да се изплати, споделя Фарер от Wood Mackenzie.

" Всички интернационалните петролни компании ускоряваха своите упоритости за енергийния преход, тъй че инвестицията във полутечен природен газ би трябвало да дава отговор на тези критерии. Трябва да се изплати относително бързо ", показва той.

За разлика от петролния пазар, където анализаторите чакат някои страни да продължат да купуват съветски недопечен нефт, което води до отчасти пренасочване на търговията и по този начин оказва помощ за облекчение на рецесията с доставките в Европа, потоците от съветски газ не могат да бъдат пренасочени по същия метод.

" Газпром " е доставил към 10 милиарда куб. м в Китай през 2021 година посредством газопровода " Силата на Сибир ". Москва и Пекин подписаха съглашения за увеличение на този поток, само че газовите залежи в Източна Русия, които доставят Китай, не са свързани със западните залежи, които доставят Европа.

Независимо дали ще бъдат наложени публични наказания за износа на газ, Energy Aspects чака съветските доставки за Европа да намалеят с минимум 21 милиарда куб. м тази година, когато дълготрайните контракти, които би трябвало да изтекат през 2022 година, не бъдат възобновени. Липсата на различни източници на доставки значи, че Европа ще би трябвало да понижи потреблението, било на семействата, или на промишлеността, с цел да балансира търсенето и предлагането, споделя Уодъл.

" Това, което е механически осъществимо и най-приятно, е да го премахнете от промишлеността. Това значи големи съкращения на Брутният вътрешен продукт, загуба на работни места, вместо да принуди хората да мръзнат през зимата ", акцентира специалистът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР