Евролидерите са в София за срещата на върха Европейски съюз

...
Евролидерите са в София за срещата на върха Европейски съюз
Коментари Харесай

Доналд Туск: Европа трябва да е обединена икономически, политически и военно, или сме заедно, или няма да ни има въобще

Евролидерите са в София за срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани. Освен водачите на страните членки, тук ще са и ръководителите на Западните Балкани, както и ръководителите на Еврокомисията, Европарламента и Европейския съвет.

Световните медии приковаха вниманието си от острата тирада на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в подтекста на връзките на Европейски Съюз с Китай, Съединените щати и Иран.

„ Всичко, което ще обсъждаме, има световно измерение. В новата световна игра или ще сме световен състезател, или пионка. Европа би трябвало да е обединена стопански, политически и военно. Да го кажа просто – или сме дружно, или няма да ни има изобщо ”, безапелационен беше Туск.

Съединени американски щати и Европейски Съюз са другари и сътрудници и цените на Съединени американски щати не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, уточни Туск във връзка на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е даже да се каже, че Европейски Съюз може да е опасност за Съединени американски щати, добави той.

Разглеждайки последните решения на президента Тръмп, някой даже може да си намерения – с такива другари на кого му трябват врагове, разяснява още Туск.

Честно казано, Европа би трябвало да бъде признателна на президента Тръмп, тъй като с помощта на него се отървахме от всички илюзии. Tой ни накара да осъзнаем, че в случай че имаме потребност от помощ, ще намерим тази ръка най-после на личната си длан. Имаме задоволително капацитет, това, от което имаме потребност, е по-голяма политическа обединеност, съобщи той. Няма нито една справедлива причина Европа да има комплекси, да си европеец е огромна причина да си горделив, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени, разяснява Туск.

Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани стартира довечера с вечеря на водачите в София Тех Парк върху маса от рециклиран картон, върху който водачите ще напишат свои послания, а те ще бъдат непокътнати в рамка.

Испанският министър председател Мариано Рахой ще си тръгне незабавно след вечерята поради испанската позиция за непризнаване на Косово. Нито една страна не е възразила даже против запетайка от общата декларация, която ще бъде призната на следващия ден.

В първата си изява в НДК министър председателят Бойко Борисов описа за компликациите, които са съпътствали фокусирането на Европа към Западните Балкани.

„ Накрая се съгласиха и освен се съгласиха, одобриха я извънредно драговолно и това се дължи най-много на канцлера на Германия госпожа Меркел, която след време не знам дали Нобелова премия ще вземе, само че за Балканите мисля, че има какво да ѝ благодарим ”, означи министър председателят.

Гърция и Македония да си свидлив ръцете в София по разногласието с името, прикани още Борисов. Той насочи същия апел и към водачите на Сърбия и Косово.

„ В Скопие отхвърлиха да си свидлив ръцете, тук би трябвало да го създадат ”, акцентира министър-председателят.

България съумя да върне Западните Балкани в дневния ред на Европа съгласно българските дипломати. Самото осъществяване на софийската среща е триумф, безапелационни са те.

Общата декларация, която ще бъде подписана и е съгласувана с всички страни участнички, има анекс с съответни планове, които ще имат отражение върху живота на елементарните хора в района, акцентира непрекъснатият ни представител в Европейския съюз дипломат Димитър Цанчев. „ Имат директно отношение към нас, българите, и към българския бизнес, който ще може да се включи в реализацията на всички тези планове ”, счита той.

Ситуацията в района преди година е била радикално друга, само че се усеща положителна смяна, счита дипломат Ангел Ангелов, шеф на дирекция „ Югоизточна Европа ” в Министерство на външните работи. „ Това, което се случва, е, че премествайки прожектора на Брюксел към Западните Балкани, ние спряхме наклонността на евроскептицизъм в тези общества ”, съобщи той.

След срещата на следващия ден ще бъде подписано съглашение за финансирането на газовия интерконектор сред България и Сърбия и съглашение за цифрова съгласуваност на Западните Балкани с останалите страни от Европейския съюз.

В столицата на две места се организират конгреси на двете политически формирования в Европейски Съюз – дясната Европейска национална партия и Партията на европейските социалисти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР