Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той

...
Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той
Коментари Харесай

Решено: От 1 юли пътуваме с европейски цифров COVID сертификат в ЕС

 Евролидерите утвърдиха цифровия документ за пътешестване в Европейския съюз. Той има за цел да улесни пътуването на всички жители на общността, до момента в който трае пандемията. Цифровият документ ще бъде годен в Евросъюза от 1 юли и ще се издава гратис. Но въпросителните по какъв начин ще пътуваме без проблеми това лято остават.

Това дълго чакано " да “ на евролидерите в действителност е предпоследната стъпка, преди общият европейски документ за пътешестване да влезе в действие.

Битката сред институциите беше сериозна, само че държавите-членки постановиха напън, а Европарламентът трябваше да отстъпи. Официалното име на документа, от който ще зависят летните ни ваканции ще е " европейски дигитален Коронавирус документ ", само че още не знаем всичко за използването му. 

На ход в този момент са държавите-членки и техническата им подготовка.

" Страните в този момент имат незабавна задача да внимават дали националните им системи разполагат с всички данни за техните жители, с цел да може документите да правят работата си. Ще е мъчно, доста работа има, само че ще успеем “, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Който е подготвен, може да употребява документа още от 1 юни. Официално обаче той ще влезе в действие на 1 юли.

" Радваме се, че ще може да се преразгледа рекомендацията за ограничение на пътуванията вътре на територията на Европейски Съюз. Това би трябвало да стане факт в средата на юни “, заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Въвеждането на този документ обаче не би трябвало да основава нови бариери, нови отговорности и не би трябвало по никакъв метод да основава дискриминация за европейските жители “, съобщи президентът Румен Радев.

Сертификатът не е наложителен, той е улесняващ документ, доказващ имунизация, негативен PCR тест или имунитет измежду боледуване.

Държавите-членки остават свободни да решат какъв ще е интервалът на годност след имунизиране и дали ще одобряват имунизирани лица единствено с първа доза.

Неимунизираните обаче ще би трябвало да наблюдават условията на всяка страна за типа и валидността на тестванията, които признава.

И след тази предпоследна стъпка, остава и последната - финалнитя избор в Европарламента, с цел да се сдобием със документ. Той е очакван сред 7 и 10 юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР