Еврокомисията одобри програмата Гърция-България“, която предвижда близо 84 млн. евро

...
Еврокомисията одобри програмата Гърция-България“, която предвижда близо 84 млн. евро
Коментари Харесай

Делим си 84 млн. евро с Гърция, къде ще идат парите

Еврокомисията утвърди програмата „ Гърция-България “, която планува близо 84 млн. евро вложения в граничните региони на двете страни. България възнамерява да насочи към 30 млн. евро за развиване на два стратегически инфраструктурни плана, съобщи БНР.

Програмата за трансгранично съдействие сред Гърция и България подкрепя двете прилежащи страни да осъществят взаимни планове за развиване на пограничните райони.

Брюксел отпуска 84 милиона евро, като 67 от тях се дават от Европейския фонд за районно развиване. Четири български области могат да се възползват от евросредствата и това са Благоевград, Смолян, Хасково и Кърджали.

Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове и неправителствени организации.

Един от двата стратегически плана, по които България ще насочи 30 милион евро е обвързван с правенето на механически проект и капиталово изследване за рационализация на жп линията Радомир-„ Кулата “.

Вторият планува доизграждане на основна пътна връзка на Смолян, която би трябвало да поеме натоварения трафик към граничните пунктове с Гърция при Рудозем и Златоград. От гръцка страна по плана е планувано надграждане на останалите елементи на пътната права от границата към Ксанти. Заедно с ограничения за цифрова инфраструктура и съоръжение със системи за граничен надзор и сигурност.

35 млн. евро са планувани за взаимни планове за реакция при бедствия и изключителни обстановки, поддръжка за зелена инфраструктура и кръгова стопанска система.

Ще се финансират и планове за развиване на туризма и културния продан.

 
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР