Еврокомисията одобри днес плана за възстановяване на Хърватия в размер

...
Еврокомисията одобри днес плана за възстановяване на Хърватия в размер
Коментари Харесай

ЕК одобри плановете на Хърватия и Кипър за възстановяване и развитие

Еврокомисията утвърди през днешния ден проекта за възобновяване на Хърватия в размер на 6,3 милиарда евро от спомагателните фондове на Брюксел за връщане към напредък след пандемията от ковид.

Помощта е част от невиждан пакет от тласъци на Съюза на обща стойност 800 милиарда евро, които ще бъдат разпределени сред 27-те страни-членки.

Загреб възнамерява да употребява 40% от предоставените средства за реализиране на цели по климата, в това число възкръсване на реки и езера, по-добро ръководство на водите и отбрана от наводнения, посочи Еврокомисията.

789 милиона евро са предопределени за реставрация на частни и публични здания, както и за образование на служащи и специалисти в региона на енергетиката и възобновяване след трусове.

Еврокомисията утвърди и проекта на Кипър в размер на 1,2 милиарда евро. И Никозия счита да употребява 40% от парите за планове по климата, в това число либерализация на пазара за електрическа енергия и възстановяване на енергийната успеваемост на постройките.

Енергийната успеваемост е проблем на острова, където летните температури постоянно надвишават 40 градуса по Целзий. 18 милиона евро са заделени и за огнеборците, които играят основна роля за справяне с горски пожари.

Планът на Никозия включва още ограничения за цифровизация на публичните услуги, поддръжка за началното обучение на децата и понижаване рисковете за банковия бранш, свързани с наследени необслужвани заеми.

Кипърските управляващи чакат проектът за възобновяване на Евросъюза да усили Брутния вътрешен артикул на страната с 3,2% в интервала 2022-2023 и със 7,1 на 100 в по-далечна вероятност до 2026-та. Прогнозите са за основаване на 11 000 работни места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР