Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да
Коментари Харесай

ЕК призова България да скъса визите за руснаци

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се причисли към препоръчаните през днешния ден от Европейската комисия ограничения за цялостна анулация на облекченото издаване на визи за руснаци.

Предложението визира визите за Шенгенското пространство, означи Йохансон в отговор на въпрос дали се планува България също да ползва новите ограничения. Убедена съм, че страните в Европейски Съюз, които още не са част от Шенген, ще приложат предлаганите промени, добави тя. Йохансон изрази очакване в понеделник идната седмица предлагането да бъде подкрепено от Съвета на Европейски Съюз. Тя добави, че до края на седмицата се чака поддръжка и за второто предложение - за наложително непризнаване на съветските паспорти, издадени на жители на завзети от Русия области в Украйна. По нейните думи Европейски Съюз пристъпва за първи път към сходна мярка.

Еврокомисарят добави, че повече няма място за доверие сред Европейски Съюз и Русия, по тази причина издаването на визи отсега нататък следва да бъде затруднено. Тя уточни, че поради отзоваването от Русия на доста дипломатически и консулски представители на страни от Европейски Съюз, разглеждането на молбите за визи от съветски жители би трябвало да бъде преразгледано и преимущество да получават хората, търсещи виза по филантропични съображения, а не за туризъм. Според нея новите правила ще дадат право на страните от Европейски Съюз да преразгледат издадените към този момент визи на съветски жители. На 24 февруари Русия стартира пълномащабна непредизвикана война против Украйна, която продължава и до през днешния ден. Руските нашественици ежедневно прави военни закононарушения, в това число убийството на невъоръжени дами и деца.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския ни метод на живот, съобщи: „ Визовата политика на Европейски Съюз е знак на доверие — доверие, което Русия подкопа изцяло със своята непровокирана и неоправдана нападателна война против Украйна. Докато трае съветската военна експанзия против страна — претендент за участие в Европейски Съюз, съветските жители не могат да се употребяват от по-лесно пътешестване до Европа. За следващ път Европейски Съюз показва непоколебимо единение в отговора си на съветската военна експанзия. “

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон посочи: „ Русия продължава да нарушава интернационалното право с противозаконните си военни дейности, като прави жестокости против украинци и подкопава европейската и международната сигурност и непоклатимост. Тези дейности нарушават главните правила, въз основа на които е подписано съглашението за визови облекчения, и са в прорез с ползите на Европейски Съюз и неговите страни членки. Днешното предложение съставлява мощен и обединен отговор на Европейски Съюз. Скоро ще представим и съответни спомагателни насоки, с цел да подсигуряваме засилен надзор върху заявките за издаване на визи и прекосяването на границите от съветски жители, без да отрязваме опцията за достъп за съветските дисиденти и гражданско общество. “

Предложението за прекъсване използването на съглашението за визови облекчения ще постави завършек на всички удобства за съветските жители, които аплайват за виза за краткосрочно престояване в Шенгенското пространство. Вместо това ще се ползват общите правила на Визовия кодекс. На процедура за съветските претенденти това ще значи:

По-висок размер на визовата такса : Визовата такса ще се усили от 35 на 80 EUR за всички претенденти.

По-дълъг период на култивиране : Стандартният период, в който консулствата би трябвало да вземат решение по заявките за издаване на виза, ще се усили от 10 на 15 дни. Този период може да бъде продължен до най-много 45 дни в обособени случаи, когато е належащо спомагателна инспекция на заявката.

По-рестриктивни правила за многократните визи : Кандидатите повече няма да имат елементарен достъп до визи, годни за многократни влизания в Шенгенското пространство.

По-дълъг лист на съпътстващите документи : Кандидатите ще би трябвало да показват цялостния лист на удостоверителни документи, когато аплайват за виза. Те повече няма да могат да се употребяват от опростения лист, съдържащ се в съглашението за визови облекчения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР