Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес пред Европейския

...
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес пред Европейския
Коментари Харесай

  Йохансон:  Да приемем България и Румъния в Шенген, иначе се оставяме на Русия   


Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази през днешния ден пред Европейския парламент надълбоко отчаяние от решението на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи предходната седмица да не одобри България и Румъния в Шенген, заяви Българска телеграфна агенция.

" Всички загубихме от гласуването предходната седмица. Има единствено един печеливш и той е в Кремъл. Макар че декември е месецът на подаръците, бих призовала да не се вършат дарове на (руския президент Владимир) Путин ", съобщи Йохансон.

" Когато сме разграничени, сме слаби. Нашата мощ е в единството. Трябва да приемем България и Румъния в Шенген, както сме дали обещание, тъй като заслужават и тъй като по този начин е вярно. Иначе се оставяме в ръцете на Русия, оставяме разделянето да надделее ", добави тя.

Йохансон още веднъж уточни, че разширението на Шенген остава нейна съществена задача. " Решена съм това да се случи. Ще продължим да работим със Съвета на Европейски Съюз двете страни да бъдат признати идната година ", добави еврокомисарят.

В последвалите изявления на политическите групи представителите на Европейската национална партия (ЕНП) дефинираха наложеното несъгласие като неточност. България и Румъния демонстрираха какво значи използването на разпоредбите за Шенген. Особено по време на война би трябвало да покажем единение. Има проблем с противозаконната миграция, само че би трябвало да решим този въпрос дружно. България и Румъния не са отговорни, потвърждава го статистиката - Унгария и (унгарският министър председател Виктор) Орбан отвориха вратите. Решенията на Нидерландия и Австрия са неправилни, допълниха от тази парламентарна мощ.

Според групата на социалистите и демократите (СиД) дейностите на Нидерландия и Австрия ще подхранят атиантиевропейските и популистките настроения в България и Румъния. Според групата " Обнови Европа " решението е по чисто вътрешнополитически аргументи в Австрия. Това е срамотия, няма опрощение. Истината е, че България и Румъния ползват разпоредбите по-добре от страни, които към този момент са в Шенген. Европейският съвет би трябвало да поправи грешката на Съвета на Европейски Съюз. България и Румъния имат правото да бъдат в Шенген, показаха либералите.

Групата на Зелените изрази неразбиране от отхвърли на Съвета на Европейски Съюз. Европейските консерватори и реформатори дефинираха аргументите за отхвърли на Хага и Виена като " подправени оправдания ". Според Левите България и Румъния би трябвало да бъдат признати в Шенген и това да не бъде за сметка на мигрантите.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ) уточни, че за жалост за 11 години не се е трансформирало отношението на някои страни към България и Румъния. " Платихме висока цена - и българи, и румънци - да бъдем част от НАТО и Европейски Съюз. Искаме да бъдем пълноправни и пълноценни членове на Европейски Съюз ", добави той и пожела следващата година Шенген да се разшири.

Елена Йончева (БСП/СиД) попита Европейската комисия дали няма да внесе иск против Хага и Виена в Съда на Европейски Съюз за корист с правото на несъгласие.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) уточни, че решението на Съвета на Европейски Съюз дава мотив за антиевропейско говорене. " Не бива да подхранваме евроскептицизма с несправедливи двойни стандарти. Съвсем не сме измежду слабите звена в европейския граничен надзор ", добави той.

Иво Христов (БСП/СиД) изрече имената на починалите български служители на реда в последните месеци, които " охраняваха спокойствието на българи, австрийци, нидерландци, на жителите на целия Европейски Съюз ". По неговите думи ветото не е от угриженост за върховенството на закона, а е безсрамно неуважение към волята на Екологичен потенциал и оценките за осъществяване на условията. В опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски водачи вършат подарък на еврофобите в България и Румъния, заключи той.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) дефинира държанието на Хага и Виена като неприлично и настоя за ново решение " по най-бързия метод ". Не може да има делене на България и Румъния, добави той във връзка общото гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз за двете страни.

Александър Йорданов (СДС/ЕНП) съобщи, че не е сюрпризиран от решението на Австрия, откакто наскоро австрийски външен министър танцува с Путин и след това стана част от управлението на " Роснефт ". Той добави, че оставането на България и Румъния отвън Шенген " обслужва политиката на Кремъл за разделяне на Европейски Съюз ". Мигрантите в Австрия са по-малък проблем, в сравнение с капиталите на съветски олигарси в тази страна. Решението на Нидерландия е подбудено от тяснопартийни ползи, заключи той.

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) прикани дискриминационното отношение да не се позволява, а да се жигосва.

Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) означи, че е обезверен в идентичното отношение към всеки европеец, изключително поради държанието на държавното управление на Нидерландия. Това няма да ни откаже от нашия път към Европа и няма да ни пречупи, уточни той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР