Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието

...
Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието
Коментари Харесай

Какво пише ЕК в доклада за върховенството на закона у нас?

Еврокомисарите за полезностите и прозрачността Вера Йоурова и по правораздаването Дидие Рейндерс разгласят първите отчети по новия водоравен механизъм за за всяка страна членка на Европейски Съюз.
Одитът, който би трябвало да бъде признат от Колегиума на комисарите на 30 септември, в сряда, преглежда по четири въпроса във всички 27 страни от Европейски Съюз: националните правосъдни системи, битката с корупцията, плурализма и свободата на медиите и по-широк надзор и баланс. В някои страни има случаи, в които " се ревизира устойчивостта на правилата на върховенството на закона ", се споделя в текста му.

Какво написа в него? популяризира няколко насоки от проектодоклада.
Стандартите за господство на закона на Европейски Съюз са изправени пред „ съществени провокации “ в някои страни-членки, предизвестява в своя първи по рода си одит по въпросите на върховенството на закона.
Докладът идва, когато институциите на Европейски Съюз разискват по какъв начин да обвържат стандартите за господство на закона с финансирането от Европейски Съюз в идващия седемгодишен бюджетен проект на блока като спомагателен тласък за съблюдаване на правилата на участие.
 През септември – първи отчет на Европейска комисия по новия механизъм за господство на закона в Европейски Съюз През септември – първи отчет на Европейска комисия по новия механизъм за господство на закона в Европейски Съюз
Първият отчет по новия механизъм за върховенството на закона ще бъде оповестен от Европейската комисия(ЕК) през септември, заяви евр...
Унгария и Полша - които към този момент са изправени пред по този начин наречените дисциплинарни процедури по член 7 поради опасенията за върховенството на закона на Европейски Съюз - са внимателни във връзка с всички ограничения, които могат да лимитират достъпа им до, и заплашиха да блокират бюджета и пакета за възобновяване на ковид, до момента в който не са удовлетворени от ограниченията за господство на закона.
Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз изготви компромисен проект за преустановяване на разногласието, който съгласно критиците отслабва първичното предложение на Комисията.
Предложените ограничения са " ново допълнение към нашия набор от принадлежности за господство на закона, нов предпазен механизъм ", сподели Юрова във вторник, добавяйки, че " това запълва значима празнота, тъй като ни липсва инструмент, който би разрешил да се разпознават проблемите на ранен стадий... към този момент имаме процедури за нарушаване, да вземем за пример имаме развой по член 7, само че това са инструментите, които ни разрешават да реагираме, откакто постоянно е прекомерно късно. "

 Европейска комисия ще има право да лиши от глас в Европейски Съюз страни, в които няма господство на закона Европейска комисия ще има право да лиши от глас в Европейски Съюз страни, в които няма господство на закона
Само ден откакто министър председателят Пламен Орешарски призна, че връщането на върховенството на закона и държавността в България е негова основ...
Документът съдържа и опасения, че е изложена на риск в Унгария и Полша , в частност, само че също по този начин изброява и други „ провокации “ в, Румъния, Хърватия и Словакия .
Според информацията на Politico, в отчетът се акцентира, че също са изключително притеснителни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания.
Липсата на бистрота при, все по-чести закани против публицисти от всевъзможен тип и провокации в - това са главните рецензии в отчета за България в новия водоравен механизъм за върховенството на закона, показва в допълнение БНР.
Специално внимание има и по отношение на основния прокурор : " Въпреки този прогрес, в България съчетанието на пълномощията и длъжността на основния прокурор оказва доста въздействие, защото основният прокурор може да анулира или промени всяко решение, взето от който и да е прокурор, което не е било прегледано от арбитър. Освен това той може да командирова прокурори до 3 месеца без тяхно единодушие и да им дава писмени инструкции, в това число по обособени каузи ". Напомня се и какъв брой мъчно обвинител номер едно може да бъде свален от поста си - с квалифицирано болшинство гласове във Висш съдебен съвет за предложение, което да бъде отправено към президента. И категорично се акцентира, че всички прокурори и следователи де факто са подчинени на основния прокурор, както и че пълномощията му не са неповторими за българската правосъдна система, само че има терзания поради комбинацията на тези пълномощия с позицията на обвинител номер едно като член на Висшия правосъден съвет (ВСС) .
В отчета се разяснява предлагането на държавното управление ръководителя на инспектората към Върховната касационна прокуратура, който да се избира от Прокурорската гилдия, да поеме следствията против основния прокурор и заместниците му. " Той би се употребил с процесуална самостоятелност от надзора върху следствие против основния прокурор и неговите заместници, само че остава зависещ на основния прокурор в други сфери на активност. Някои детайли от процедурата по назначение и проверяващите пълномощия на „ специфичния прокурор “ провокираха опасения и би било значимо законопроектът да регистрира рекомендациите на Съвета на Европа ", написа в отчета съгласно Lex.bg. В отчета се прибавя, че в този момент има " дефицит на благоприятни условия " основният прокурор и заместниците му да бъдат разследвани дейно от престъпна позиция - терзание, което е изказвано освен от Европейска комисия.
 Световни медии: Пари против правда? Вижте какво става в България! Световни медии: Пари против правда? Вижте какво става в България!
Политическото лято на 2020 година беше горещо, написа “Евронюз ” и отбелязва, че митингите в Унгария, както и тези в България...

Какво следва след оповестяване на отчетите?
Докладите ще бъдат разисквани от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар ще тръгне на обиколка из страните членки.
После правосъдните министри от всички страни ще стартират взаимно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.
България е измежду първите страни дружно с Белгия, Чехия, Дания и Естония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР