Еврохолд и ЕИГ уведомиха официално румънското правителство за инвестиционния спор

...
Еврохолд и ЕИГ уведомиха официално румънското правителство за инвестиционния спор
Коментари Харесай

„Еврохолд“ към Румъния: Отиваме на арбитраж, ако не се разреши казусът с „Евроинс“

Еврохолд и ЕИГ уведомиха публично румънското държавно управление за капиталовия спор по проблема с Евроинс Румъния


Холдинговата група ще пристъпи към интернационален арбитраж, в случай че не се стигне до съглашение

 

Еврохолд България АД и Евроинс Иншурънс Груп ЕАД (ЕИГ) публично осведомиха държавното управление на Румъния за желанието си да заведат интернационално арбитражно дело, с което да защитят инвестицията на холдинга в Румъния, при положение, че сегашният спор по проблема с Евроинс Румъния не бъде позволен бързо и в случай че групата не бъде съответно обезщетена за претърпените загуби.

 

Холдингът към този момент изпрати “уведомление за спор ” (Notice of Dispute) на румънската страна, което е първата публична стъпка за пускане на интернационална арбитражна процедура по силата на съглашение за отбрана на вложенията, подписано сред държавните управления на България и Румъния. “Ако не реализираме задоволително съглашение в рационален период, ще защитим инвестицията си посредством интернационален арбитраж ”, изясни Тодор Данаилов, изпълнителен шеф на ЕИГ.


Еврохолд и ЕИГ подхващат тези ограничения в резултат на решението на румънския регулатор ASF от 17 март за лишаване на лиценза на Евроинс Румъния. Действията на румънския финансов контрол се отличават с голям брой очевидни нарушавания на редица правила на правото на Европейски Съюз, по-конкретно на рамката “Платежоспособност II ”, въведена от всички страни-членки за обезпечаване на постоянна законодателна рамка и поредни надзорни практики в застрахователния бранш на територията на целия съюз. Както Еврохолд към този момент разгласи, решението на ASF е своеволно, дискриминационно и съставлява противозаконна реквизиция, което е брутално нарушаване на интернационалното право.

 

В резултат на това деяние на румънския регулатор се стигна до процедура по неплатежоспособност на Евроинс Румъния, с което беше нанесен удар върху бизнеса на застрахователната група в Румъния.

 

Преди да се стигне до арбитражна процедура, страните в капиталовия спор имат опция да стигнат до решение посредством договаряния. Ако такова съглашение не бъде реализирано, Еврохолд и ЕИГ имат подготвеност да стартират интернационален капиталов арбитраж против румънското държавно управление. Искът ще бъде за най-малко 500 млн. евро.


Еврохолд и ЕИГ ще бъдат съветвани в бъдещия развой от водещата интернационална правна адвокатска фирма Pinsent Masons, която има 27 офиса на 4 континента, както и от Джингов, Гугински, Кючуков и Величков (ДГКВ), едно от огромните и одобрени адвокатски сдружения в България.
ЕИГ е измежду най-големите вложители на застрахователния пазар в Румъния, като досега групата е вложила към 280 млн. евро.

 

“Спорът по проблема с Евроинс Румъния може да разклати стабилността на целия осигурителен пазар на Европейски Съюз, защото застрахователният бранш е основен институционален вложител в развиването на финансовите и финансови пазари в Европа. Порочните практики, прилагани от актуалното управление на румънския финансов регулатор против Евроинс Румъния, касаят необятно употребявани, одобрени и утвърдени презастрахователни способи. Ако използването на тези незаконосъобразни практики продължи и казусът не бъде решен, това ще сътвори казус с тежко и пагубно влияние върху цялата застрахователна и презастрахователна промишленост в Европейски Съюз ”, означи още Тодор Данаилов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР