Еврохолд България АД официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества

...
Еврохолд България АД официално финализира придобиването на седем дъщерни дружества
Коментари Харесай

Еврохолд придоби бизнеса на ЧЕЗ Груп в България |

Еврохолд България АД публично завърши придобиването на седем дъщерни сдружения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България.

Сделката е на стойност 335 млн. евро и се осъществя посредством Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% благосъстоятелност на Еврохолд.

В резултат на транзакцията, която към този момент е утвърдена от всички способени локални регулатори, Еврохолд ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електрическа енергия в България - ЧЕЗ Разпределение България (с 40% пазарен дял) и най-големия снабдител на електрическа енергия - ЧЕЗ Електро България, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електрическа енергия - ЧЕЗ Трейд България.

Холдингът също по този начин придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк Фри енерджи проджект Орешец, сдружението за произвеждане на електричество от биомаса - Бара груп, както и ЧЕЗ България, която координира и ръководи активността на всички сдружения на ЧЕЗ в България.

Дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България имат над 3000 чиновници и обслужват близо 3 млн. консуматори, в това число в най-населената югозападна част на страната и столицата София. 

До края на 2021 година и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни доходи на застрахователно-енергийния холдинг се чака да надвишават 1.5 милиарда евро, а неговата оперативна облага (EBITDA) за годината ще доближи към 120 млн. евро.

Според тактиката за развиване до 2025 година Еврохолд планува да генерира доходи от близо 2 милиарда евро годишно и оперативна облага (EBITDA) в размер на съвсем 200 млн. евро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР