Евродепутатите от комисията по петиции в ЕП призовават Съвета да

...
Евродепутатите от комисията по петиции в ЕП призовават Съвета да
Коментари Харесай

Евродепутати призовават Съвета да одобри приемането на България и Румъния в Шенген

Евродепутатите от комисията по петиции в Екологичен потенциал приканват Съвета да утвърди присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство до края на 2023 година Членовете на комисията гласоподаваха през днешния ден резолюция, която беше призната с 25 гласа „ за “, 0 гласа „ срещу “ и 0 „ въздържал се “. Според евродепутатите двете страни към този момент са изпълнили нужните условия за приемане.

Евродепутатите показват страдание за решението на Съвета от 8 декември 2022 година, с което беше отхвърлено присъединението на двете страни, „ без да бъде показана каквато и да е правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “. По-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейски Съюз по-силен, настояват евродепутатите.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, съставлява значима социална и икономическа тежест за бизнеса и популацията на двете страни, споделят евродепутатите. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични усложнения и спомагателни разноски, когато пътуват или вършат бизнес в чужбина, спрямо техните сътрудници в Шенгенското пространство, се споделя в текста.

Отбелязвайки времето за очакване на граничните пунктове, евродепутатите означават, че закъсненията, пред които са изправени румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до даже дни – спрямо 10-те минути без надзор на вътрешните граници – което също утежнява изискванията на работа на водачите на камиони.

В допълнение към вредата, породена на единния пазар на Европейски Съюз посредством възпрепятстване на свободния поток на артикули сред европейските държави-членки, текстът показва „ непоправимите вреди “ за околната среда, които не са в сходство с задачите на Съюза за индиферентност на климата. Здравето на водачите, митническите чиновници и хората, живеещи наоколо до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от доста хиляди транспортни средства, чакащи да преминат границата всеки ден, като към. Всяка година се отделят 46 000 тона CO2, споделят евродепутатите.

Резолюцията приканва Комисията да оцени екологичните вреди, които Румъния и България търпят от юни 2011 година заради „ неоснователния отвод “ на участие в Шенген и предизвиква тази институция да проучва опциите за финансова отплата. Евродепутатите показват, че актуалната обстановка „ е инструментализирана от антиевропейска агитация, в това число съветска агитация “ и „ подкопава потенциала на Европейски Съюз да предизвиква своите полезности и положително ръководство в трети страни “.

В момента всички държави-членки на Европейски Съюз като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътешестване, която включва също страни отвън Европейски Съюз Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия оцени, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял тяхното присъединение, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и спор от 14 декември 2022 година След това пленарното съвещание на Народното събрание ще гласоподава за актуалната резолюция, планувана за пленарното съвещание на 10-13 юли.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР