Евродепутатите одобриха предложение, с което се гарантира, че всяка държава

...
Евродепутатите одобриха предложение, с което се гарантира, че всяка държава
Коментари Харесай

Евродепутатите искат признаване на еднополовите семейства в ЕС

Евродепутатите утвърдиха предложение, с което се подсигурява, че всяка страна от Европейски Съюз признава родителските права , предоставени от друга държава-членка, съобщи Агенция Франс Прес.

По този метод ще се пазят правата на децата в еднополовите фамилии.

Текстът, който планува основаването на " европейско уверение за роднинство ", прието в целия Европейски Съюз, беше признат с 366 гласа " за ", 145 гласа " срещу " и 23 гласа " въздържал се ".

Окончателното му приемане обаче ще зависи от единомислещото единодушие на 27-те страни членки, което е малко евентуално поради враждебността на някои страни, в това число Полша и Унгария.

Текстът, препоръчан от Европейската комисия, следва решението на Съда на Европейски Съюз от декември 2021 година, съгласно което България е нарушила главните права на дъщерята без поданство на двойка лесбийки, живееща в чужбина, като е отказала да ѝ издаде персонална карта.

Целта е да се отстранен правните спънки, които могат да зародят да вземем за пример за еднополово семейство, което се реалокира от страна членка, в която родителските му права са приети, в друга, в която те не са приети.

Идеята е да употребяват това " европейско уверение за роднинство ", с цел да отстояват правата си на настойничество, прехрана или завещание , без да се постанова да вземат участие в административни или правосъдни процедури, които могат да бъдат дълги и скъпи.

Два милиона деца евентуално ще се сблъскат със обстановка, в която родителите им не са приети като такива в друга страна от Европейски Съюз.

" Това се отразява на тяхното всекидневие и бъдеще ", акцентира докладчикът по текста, португалският евродепутат Мария-Мануел Лейтао-Маркес (С&Д) по време на спор в Европейския парламент.

По време на същия спор някои евродепутати като Жил Лебретон (ID) насочиха обвинявания в " интервенция ", потвърждавайки, че текстът ще " наложи признаването на сурогатното майчинство в цяла Европа ".

Предложените правила обаче нямат за цел да трансформират националните политики в региона на фамилното право, които са отговорност на всяка държава-членка.

" Понастоящем някои родители се опасяват да пътуват или да се открият в друга страна - членка на Европейски Съюз, дружно с децата си, заради опасения, че прекосяването на национална граница може да докара до загуба на правната връзка родител-дете с детето им. Тази обстановка е неприемлива ", изрази страдание Саския Брикмон, която дава отговор за този въпрос в групата на Зелените/ЕСА.

Приветствайки позицията, призната от Европейския парламент, белгийският евродепутат прикани Съвета (представляващ 27-те страни членки) да " последва мнението на Парламента, с цел да се постави завършек на несигурността и да се подсигурява, че фамилиите на ЛГБТ+ се употребяват със същите права като останалите фамилии ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР