Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от

...
Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от
Коментари Харесай

Евродепутати искат законови промени за защита на журналисти от съдебни дела

Евродепутати настояха за законодателни промени, които да спрат поредицата от каузи против публицисти, целящи да ги накарат да замлъкнат.

Един от докладчиците по досието за така наречен стратегически каузи против общественото присъединяване, по-известни като „ каузи плесници “- малтийската евродепутатка Роберта Мецола от Европейската национална партия, даде за образец убитата в нейната страна Дафне Каруана Галиция, против която преди този момент са заведени над 40 каузи, а банковите ѝ сметки са замразени.

„ Европа би трябвало да може да отбрани публицистите, които са подложени на пресечен огън и би трябвало да поддържа тези, които търсят истината “, акцентира тя, представена от БНР.

Другият докладчик - германецът Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, съобщи: „ Стратегическите каузи против общественото присъединяване са форма на юридически тормоз и корист с правосъдната система, която от ден на ден се употребява от овластени лица и организации. Тяхната цел не е да се завоюват делата. Процедурата е задвижена с единствения претекст да сплаши, изцеди, употребява и завърши психическите запаси на ответника, като крайната цел е да го накара да замлъкне “.

Евродепутати от правната комисия и от комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред в Европейския парламент показаха, че мултинационални компании употребяват правните бази на страните от Европейски Съюз за неприятни цели, а това съгласно тях води до загуба на доверие в правните системи на Общността.

Като ограничения за отбрана на публицистите евродепутатите оферират образование на магистрати, механизъм за обезщетение на жертвите, както и по-добра отбрана за тях на национално и европейско равнище.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР