Евродепутатът Светослав Малинов продлъжава да твърди, че проектът за АЕЦ

...
Евродепутатът Светослав Малинов продлъжава да твърди, че проектът за АЕЦ
Коментари Харесай

Евродепутатът Светослав Малинов и министър Петкова отново в задочен спор за АЕЦ „Белене“


Евродепутатът Светослав Малинов продлъжава да твърди, че планът за АЕЦ „ Белене “ е нов и по този мотив влезе в неприсъствен спор с министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В частност става въпрос за това дали дейностите по плана би трябвало да стартират изначало.

„ Становището на Европейска комисия значи, че АЕЦ „ Белене” е нов план и от тук нататък новият вложител, който още не го знаем, влиза в тази тежка процедура, която стартира изначало “. Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по БиТиВи евродепутатът Светослав Малинов.
„ Проблемът на госпожа Петкова е, че тя си фантазира, че спори с мен. Всъщност тя би трябвало да се изправи пред обстоятелствата и пред мнението на Европейската комисия”, безапелационен беше той.

Евродепутатът Малинов твърди, че актуалният план е нов, заради прекратяването преди години. „ Българското държавно управление е прекратило този план през 2012 година и по тази причина той е нов. Но е нов, освен тъй като е преустановен от Народното събрание, а тъй като има нова конструкция на финансиране, нов вложител, който даже не го знаем”, добави Малинов.

По думите му този нов вложител в този момент влиза в тежка връзка с Европейска комисия, която ще трае години, до момента в който се изготви новият пакет.
Според евродепутатът, с цел да не плащаме неустойки, всеки идващ вложител би трябвало да бъде осведомен в самото начало на договарянията персонално от Теменужка Петкова, че той влиза в нова процедура.

Индиректно евродепутатът упрекна енергийният министър в говорене на лъжи.

Припомняме, че евродепутатът Малинов, проявявайки самодейност преди две седмици разгласява отговор на Европейската комисия за плана за АЕЦ „ Белене “, само че не на публично питане от страна на държавното управление, а на свое такова. За всички е ясно, че в подобен развой е значимо по какъв начин и какъв е бил въпроса. Освен това остава намерено и дали това не е съзнателно втълпяване на мнението, че отговорът на Европейска комисия е формален.

Още преди време специалисти от бранша разясниха за 3e-news.net, че страната ни ще би трябвало да желае нотификация от Европейска комисия, само че това е обвързвано по-скоро с новите постфокушимски условия. Самият план другояче бе подложен на стрес тест след въвеждането на новите постфокушимски условия и потвърди, че дава отговор на тях.

Депутатът от европарламента засегна и тематиката с отработеното нуклеарно гориво, разяснявайки, че не е загадка периодичността и количеството, което би трябвало да се извози. „ А точно, всяка година минимум 50 тона отработено нуклеарно гориво би трябвало да се извозват. Нямам визия дали това се спазва”, означи Малинов.

„ Това е част от обществената информация. Българското държавно управление единствено си е записало тези отговорности в своята тактика за сигурност “, сподели той. Вероятно обаче Малинов не е чел докладите на атомната централа и не е попитал АЯР или централата, а това са главните източници на публична информация. Така да вземем за пример във връзка с ОЯГ, в доклада за деветмесечието на АЕЦ „ Козлодуй “ се показва, че „ през първото полугодие на 2018 година завърши издължаването към ФГУП „ Маяк “ за реализирания транспорт на ОЯГ в края на 2017 г “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР