Евродепутатът Петър Витанов коментира серията от промени, които Европейската комисия

...
Евродепутатът Петър Витанов коментира серията от промени, които Европейската комисия
Коментари Харесай

Петър Витанов: Отнемането на шофьорска книжка в целия ЕС ще има възпиращ ефект за българските нарушители

Евродепутатът Петър Витанов разяснява серията от промени, които Европейската комисия предлага, с цел да подсигурява пътната сигурност. Сред тях са лишаване на шофьорска брошура за целия Европейски Съюз при осъществено съществено нарушаване в една от страните членки, цифрова шофьорска брошура, опция на 17-годишните да изкарат изпит и да вземат документи за шофиране.

Повече от 20 000 души са починали по пътищата на Европейски Съюз през последната година. По-голямата част от жертвите са пешеходци, велосипедисти и ползватели на скутери и мотори, регистрира Комисията.

Една от значимите промени, които би трябвало да бъде разисквана в Европейския парламент, е обвързвана с опцията европейците да могат да имат книжки на 17 години, само че да карат с компаньон до навършване на 18.

„ Въпреки че младите водачи са единствено 8% от всички водачи на коли, те предизвикват 40% от съдбовните пътни случай. Така че тази смяна на директивата е значима както за пътната сигурност, по този начин и за пазара на труда. След една година, в която са придобили умения, те ще имат право да аплайват за такава работа. Досега в европейското законодателство имаше празнина - няма по какъв начин да може да управляваш аероплан на 18 години, а да нямаш право да си водач на ТИР. Кризата във веригите за доставки подсети европейските законодатели, че има проблем “, разяснява Петър Витанов.

Европа разгласи и курс към „ нулева приемливост към шофиране в нетрезво положение “.

Новите правила ще разрешат на правоприлагащите органи да получат достъп до национални регистри за шофьорски книжки. За да се предотврати безнаказаността на нарушителите по пътищата, ще бъде въведена нова система, позволяваща отнемане от права за шофиране в целия Европейски Съюз, когато в една от страните е получено такова наказване. Новото предложение обгръща тежки пътнотранспортни нарушавания като превишена скорост, шофиране под въздействие на алкохол или опиати и причиняване на гибел или съществени телесни повреди вследствие на неспазване на разпоредбите.

„ Настоящите правила на Европейски Съюз за трансгранично правоприлагане подсигуряваха, че задграничният извършител не остава неизвестен, само че по една или друга причина европейската статистика сподели, че за 40% от трансграничните закононарушения не е имало наказване или нарушителят не е бил санкциониран “, добави евродепутатът.

„ Промяната, която се предлага, би имала доста сериозен възпиращ и образователен резултат за българските водачи. Разглеждам я като значимо изискване за възстановяване на обстановката по пътищата. В същото време корупцията, неналичието на надзор, некачественото строителство на пътища, некачествената маркировка са все тематики, които няма по какъв начин да бъдат решени извън. Те би трябвало да бъдат решени на вътрешно равнище. Но Европа задава една добра рамка, която може да ни помогне значително за войната по пътищата “, счита Витанов.

Комисията предлага обсегът на пътните нарушавания да се разшири с неспазване на задоволително разстояние от транспортното средство начело, рисково изпреварване, рисково паркиране, секване на непрекъсната маркировка, шофиране в неправилна посока, неспазване на разпоредбите за потребление на спешните ленти, потребление на претрупано транспортно средство.

Шофьорите също ще бъдат насърчавани да актуализират своите умения и да са в крайник с новите технологии, което е изключително значимо поради идващите промени с електрификацията на превоза.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР