Евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори

...
Евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори
Коментари Харесай

Андрей Слабаков би тревога: Болните от рак в Европа се увеличават с 50%

Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Андрей Слабаков е част от Специалната комисия за битка с рака към Европейския парламент. Комисията е основана в резултат на извънредно обезпокоителен разбор за повишаване на случаите на онкологични болести през последните повече от 20 година В началото на годината Европейската комисия разгласява План за битка с рака, който залага целите в Европейски Съюз за предварителна защита, диагностика, лекуване и възобновяване от онкологични болести до 2030 година, предава Труд.

Специалната комисия, в която заместник-координатор за ЕКР е Слабаков, има за цел да изследва напълно и надълбоко тематиката и да разгласява обстоен отчет с рекомендации, който да подкрепи Европейската комисия в работата ѝ по ограниченията, разказани в Плана за битка с рака.

Един от главните ни цели би трябвало да бъде предварителната защита и ранното диагностициране на онкологичните болести. Особено внимание би трябвало да се обърне на децата. Науката е напреднала и при ранно разкриване на болестта възможностите за цялостно изцеление доста се усилват. Важно е също допустимо най-голяма част от създаването и произвеждането на медикаментите да се върне на територията на Европа. Държавите от Източна Европа, в това число и България, имат голям потенциал да бъдат водещи в този развой, споделя Андрей Слабаков.

По данни на серия от изследвания преди рецесията с COVID-19 онкоболните в Европа се усилват с към 50% – от 2,1 милиона до 3,1 милиона случая сред 1995 и 2018 година За същия интервал има близо 20% нарастване – от 1,2 милиона на 1,4 милиона смъртни случая, породени от онкологични болести. През 2020 година 2,7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1,3 милиона души са умряли от онкологично заболяване. Здравните разноски за лекуване на онкологични болести са се удвоили – от 52 милиарда евро на 103 милиарда евро в Европа сред 1995 и 2018 година, безапелационен е евродепутатът.

Слабаков добавя, че онкологичните болести са втората съществена причина за смъртност в страните членки след сърдечно-съдовите. Очаква се през идващите десетилетия случаите на ракови болести да се усилят заради демографските промени, а съгласно Световната здравна организация сред 30 и 50% от всички случаи на ракови болести са предотвратими.

В България смъртността от ракови болести се усилва от по-малко от 200 случая на 100 000 души през 1995 година, на над 250 случая през 2018 година У нас шансът за оцеляване след множеството онкологични заболявания се усъвършенства, само че продължава да бъде измежду най-ниските в Европейски Съюз, дружно с други страни от Източна Европа, прибавя Андрей Слабаков.

Именно заради потребността от диалог по тематиката Андрей Слабаков провежда виртуална кръгла маса по отношение на Стратегията на Европейски Съюз за битка с рака.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР