Евродепутатът от ДПС и заместник-председател на група Обнови Европа Искра

...
Евродепутатът от ДПС и заместник-председател на група Обнови Европа Искра
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Зеленият пакт ни дава шанс за ускорено развитие

Евродепутатът от Движение за права и свободи и заместник-председател на група " Обнови Европа " Искра Михайлова бе хазаин на онлайн полемика на тематика: " Зелен пакт и цифрова промяна - благоприятни условия за конкурентоспособността на българската стопанска система ".

Форумът даде платформа за разискване на целите на Европейски Съюз и капацитетът им за напредък, учреден на резистентен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система и цифрови технологии. За полемиката се записаха над 100 участници и бе гледан
онлайн от повече от 1500 души. Специален посетител бе изпълнителният заместник-председател на ЕК с сектор " Европа, готова за цифровата епоха " Маргрете Вестагер, а измежду участниците бяха вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на стопанската система Стамен Янев и ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

2020 беше година на напън и загуби - за здравните системи, за международната и европейска стопанска система. Заживяхме в цифров свят, замислихме се за това по какъв начин ще наподобява светът в бъдеше. Но тя бе и година на обединяване и готовност за Европейски Съюз. Страните- членки осъзнаха, че никой не може да се оправи самичък с пандемията, съобщи при откриването Искра Михайлова. И добави: „ Европейската комисия пое своята насочваща процесите роля, в ограниченията за здравната рецесия, в съхраняването на единния пазар и свободното придвижване на артикули и в поддръжката за бизнеса във всяка обособена страна. Постигнахме съглашение по основни начинания, които ще дефинират бъдещето на Европейски Съюз за години напред - Многогодишната финансова рамка, Механизма за възобновяване, а зеленият пакт и цифровата промяна несъмнено се трансфораха в двата съществени детайла на новата тактика за развиване на Европейски Съюз.

В началото на 2021 година от голямо значение е по какъв начин страните членки ще приложат и осъществят тази тактика, с цел да извлекат най-вече за жителите и стопанските системи си. За това се срещаме през днешния ден - да съберем на едно място визията и опциите, основани от Комисията, желанията и проектите на българската страна и погледа на бизнеса, който би трябвало да осъществя, приложи и
реализира оптимален резултат за догонващо развиване на страната ни и превръщането ни в главен стопански фактор в европейското семейство ".

В своето изявление Маргрете Вестагер акцентира, че Европейски Съюз към момента е водеща във връзка с създаването на новаторски решения, само че нововъведенията сами по себе си не са задоволителни да обезпечат напредък и разцвет.



" Необходимо е да създадем връзката сред развойна активност, нововъведения, бизнеса и стопанската система. Пандемията на Ковид-19 несъмнено има трагични последствия, само че би трябвало да я превърнем и във опция, да създадем нужния скок напред, а ще бъдем конкурентоспособни единствено в случай че построяваме зелено и цифрово бъдеще. Това е и концепцията за проекта за възобновяване, който е невиждан освен във връзка с своя размер, само че и на дизайна си. С него, България ще има опция да се възползва от в допълнение 10 милиарда евро, настрана от опциите по многогодишния бюджет, с цел да даде нужния подтик към стопански напредък и осъвременени услуги за жителите и бизнеса.

Независимо дали сме подготвени или не, зелената и цифрова промяна предстоят, тъй че " каквото посеем - това ще пожънем ", съобщи Вествагер.

Томислав Дончев, заместител министър-председател на България, подчертава върху бъдещите благоприятни условия за бизнеса по Националния проект за възобновяване и резистентност. Презентации по тематиката направиха също по този начин Стамен Янев, заместник-министър на стопанската система, и Стоян Ставрев, шеф и притежател на Българска консултантска организация.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР