Евродепутатът от ДПС и зам.-председател на политическата група Обнови Европа“

...
Евродепутатът от ДПС и зам.-председател на политическата група Обнови Европа“
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Европа има бъдеще, само ако в изграждането и участват младите хора

Евродепутатът от Движение за права и свободи и зам.-председател на политическата група „ Обнови Европа “ в Европейския парламент Искра Михайлова провежда конференция на тематика „ Младежта за Европа “ със съдействието на Бургаски свободен университет.

Конференцията се организира в подтекста на Европейската година на младежта – самодейност, която започва през януари 2022 година по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя се състои от необятен набор действия, чиято цел е търсене на разговор с младежите за решения за провокациите пред тях, овластяването им и поддръжка за визията им за създаване на по-добро бъдеще – по-зелено, по-приобщаващо и цифрово.

В инициираното от госпожа Михайлова събитие участваха както политически водачи, измежду които ръководителят на групата „ Обнови Европа “ Стефан Сежурне (Франция), евродепутатът от Движение за права и свободи и водач на европейските либерали Илхан Кючюк, регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Кърджали доктор инж. Хасан Азис, по този начин и представители на академичната общественост – проф. Милен Балтов, ректор на Бургаски свободен университет, проф. доктор Мария Алексиева, заместник-ректор на Бургаски свободен университет, доцент доктор Мария Фъртунова, основен секретар на Националната организация за оценяване и акредитация, Станислав Иванов, представител на студентите от Бургаски свободен университет. Активно присъединяване в последвалата полемика взеха студенти и посетители и от други университети и институции.

„ За нас в групата „ Обнови Европа “ е ясно, че заложените от създателите на Европейски Съюз полезности, цели и благоприятни условия за разцвет могат да бъдат осъществени точно от младите генерации, и че Европа има бъдеще единствено в случай че в построяването на това бъдеше вземат участие младежите. Затова и не инцидентно настоявахме в инициираната от „ Обнови Европа “ Конференция за бъдещето на Европа младежите да вземат участие в целия развой – във вземането на решения, в построяването на политики и определянето на целите на обединена Европа. Но концепцията ни не е една година да приказваме за включването на младежите, а да създадем по този начин, че Европа да работи за тях – посредством опциите, които им дава с стратегиите Еразъм+, DiscoverEU, Младеж, посредством Европейския корпус за взаимност и с самодейностите в тази и в идната година на уменията. Младите хора би трябвало да могат да попиват от културата на други страни, да поддържат връзка със свои сътрудници и да развиват чувството си за принадлежност към една огромна общественост – към нашето споделено европейско семейство “ – посочи евродепутатът Искра Михайлова.

Председателят на групата „ Обнови Европа “, Стефан Сежурне на собствен ред уточни, че „ младежите не са единствено аудитория, а и основни настоящи лица в търсенето на решения за климатичните, енергийни и геополитически провокации, пред които сме изправени, в търсенето на отговор за това каква Европа желаеме да забележим и в настояването, че Европа е верният път. “

Обръщайки се към студентите, проф. Милен Балтов пък прикани: „ Бъдете смели, както в този момент, по този начин и когато нещата зависят от вас, останете жадни, с отворени очи и по своему замечтани “, а евродепутатът Илхан Кючюк ги прикани в университетския дух на свободен диалог, в това число разчитайки и на сериозния прочит на младежите за работата на европейските институции.

„ С доста благоприятни условия за младите генерации да учат, да споделят и споделят визията си, да се срещат и да вземат участие в действия в цяла Европа, Европейската година на младежта е моментът да се върви напред, като се употребяват съществуващите европейски стратегии и самодейностите за зелен и дигитален преход. “, разяснява госпожа Михайлова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР