Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев коментира във Фейсбук статията

...
Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев коментира във Фейсбук статията
Коментари Харесай

За 10 години правителството не направи нищо за зелената икономика

Евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев разяснява във " Facebook " публикацията на вицепремиера Томислав Дончев от блога му, отдадена на Зелената договорка.

С интерес прочетох философското есе на господин Томислав Дончев по тематиката за Зелената договорка, климатичните политики и вероятностите пред въглищните райони. Текстът е забавен, само че има един проблем:

Той би бил настоящ преди повече от 10 години, и то най-вече като интелектуално упражнение, а не като практическа политика. През тези 10 години, които господин Дончев прекара на най-високи позиции във властта, разсъжденията на тематика климат бяха превърнати в ефикасни политически решения:

- Парижкото споразумение;

- Поне три регламента на Европейски Съюз с директно правно деяние в България;

- Поне пет обвързващи наставления.

(Подписът на българското държавно управление е под всички тези актове.)

През тези 10 години климатичната рецесия се задълбочи,

а политиките за превъзмогването й станаха съществена тематика освен за учените и държавните управления, само че и за обществото в Европейски Съюз. Като напълно разумна последица, Зелената договорка се трансформира в главен политически приоритет на Европейски Съюз в областта на околната среда, енергетиката, промишлеността и научните проучвания.

През същите 10 години българското държавно управление не направи нищо, с цел да приспособява българската стопанска система към неизбежните и явни промени. Нищо за вземане предвид с към този момент настоящото интернационално право и европейско законодателство.

Нищо за развиване на перспективния зелен дял на стопанската система, за нововъведенията, на които господин Дончев се оплаква, че ще бъдем вносители, а не производители...

Нищо.

Изкушен съм да вляза във метафизичен спор с вицепремиера Дончев. Но това би било безконтролно - и за мен като евродепутат, и изключително за него - като " умното лице " на изпълнителната власт и ръководещата партия.

Сега въобще не е време за метафизичен оценки, а за:

- народен проект за енергетика и климат;

- териториални проекти за развиване на въглищните региони;

- капиталови планове, в това число обществени и частни планове, които да търсят поддръжка от финансовите пазари, а освен от фондове на ЕС;

- обосновани дерогации;

- събиране на болшинства за промени на Регламента за Фонда за обективен преход и последващите съответни законодателни начинания.

Това са сферите, в които би трябвало да се работи. Това са ограничения, за които съм подготвен да вземам участие в спор и да спомагам съществено, включително с съответни оферти в Екологичен потенциал и ЕНП.

Но за есета... не ме търсете. Късно е за този жанр
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР