Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с журналисти, за да

...
Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с журналисти, за да
Коментари Харесай

Български евродепутат предлага общоевропейски орган да следи за двойни стандарти при храните

Евродепутатът Момчил Неков ще се стресне с публицисти, с цел да показа концепцията си за правене на парламентарно мнение по отношение на двойния стандарт при храните в Европейски Съюз.  За „ Хоризонт “ и предаването „ Преди всички “, той показа, че целтта на срещата е да се изготвят още оферти, които да бъдат добавени към към този момент готовото мнение.

Целта е да премахнем двойното качество на продуктите на единния пазар. Това е един корпоративен расизъм, който би трябвало да се прекъсне и, от тази позиция, има фактология, има и политически оферти за отпадането навръх тези двойни стандарти.

Неков означи че речта на Жан Клод Юнкер от септември 2017 година е адресирала казуса с двойните стандарти на мултинационалните компании, чиито хранителни артикули са на пазара в цяла Европа:

Той акцентира, че има подобен проблем. След това принудихме Европейската комисия да отпусне 2 милиона евро за проучвания и това е едно от нещата – оптимално бързо да се завършват тези проучвания – за  това приканвам в самото мнение. На второ място, съм добавил за естествения развой на основаване на асоциативна връзка сред марка и артикул. Тук приканвам да се сътвори общоевропейски орган , к ойто да следи за това дали ще предлага еднообразно наличие за един и същи артикул от направените проучвания. На трето място, мултинационалните компании оповестиха, че те са се съобразявали с локалните желания и локалните предписания. Как може тогава, примерно, сред Малко Търново и Братислава – 1500 километра – да имат един и същи усет, да вземем за пример, а  между Братислава и Будапеща - 50 километра - да имат други желания. Ясно се вижда разделянето сред Източна и Западна Европа.

Българските инспекции също са посочили разлики, само че освен в качеството, а и в цените. При бебешките храни да вземем за пример има 100% разлика в цените. Разлики има и в услугите, безапелационен е Неков.

Трябва да стартираме отнякъде. Затова е това мнение и по тази причина е докладът  на Екологичен потенциал по лична самодейност, с който призоваваме Европейската комисия да създаде законодателство против тъкмо тези нелоялни търговски практики.

Важното е, първо, да се изготви законодателство, че не би трябвало да има такива разлики, а в случай че има такива разлики, да бъде упоменато категорично, че това е локална рецепта. Потребителят би трябвало да е осведомен.

Комисията на Неков преглежда отчета от позиция на хранителите артикули, само че други комисии са се заели и с отражението на двойните стандарти върху здравето, добави той. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР