Евродепутатът Ангел Джамбазки даде интервю за topnovini.bg, в което коментира

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки даде интервю за topnovini.bg, в което коментира
Коментари Харесай

Джамбазки: Въпросите в ЕП за Пирин са писани в София. Най-вероятно това са направили колегите от ляво

Евродепутатът Ангел Джамбазки даде изявление за topnovini.bg, в което разяснява тематиката за естествен парк Пирин и втория въжен превоз в Банско.

В него той е безапелационен, че при чуването на българските министри, които показаха целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Европарламента, са поставяни тенденциозни въпроси по тематиката за втория въжен превоз, които са писани в България. Публикуваме изявлението без редакторска интервенция.

- Какво се случи през вчерашния ден, по време на представянето на министъра на околната среда и водите Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила в Европейския парламент?

- Вчера и оня ден имаше чуване на десетима министри, с цел да дават целите на Българското европредседателство. Всички чувания минаха при естествен интерес, в това число и това на Нено Димов. Факт е, че на няколко пъти имаше опити за провокация от зелени и социалисти, само че те не бяха ориентирани единствено към Димов. Чухме изкуствено звучащи върпроси, написани на лист.

Иначе представянето на Димов бе високо професионално издържано и добре оценено. Представител на групата на европейските консерватори и реформисти го попита по какъв начин вижда дебата за климатичните промени, защото даже Меркел стартира да се изправя против зелените талибани и приказва за отсрочване на тези ограничения. Съвсем умерено Нено Димов отбрани позицията си и по никакъв метод нямаше основано напрежение или терзание у някого.

- А по какъв начин ще коментирате въпросите на Карин Каденбах към министъра на околната среда и водите?

- Като се види нейната биография – незабавно излиза наяве за какво задава такива въпроси. Съвсем явно е, че се прави преднамерено. Начинът, по който зададе въпроса си и момента, в който го споделя е индикативен. Замислете се – до момента в който българските министри показват целите си в Европа, у нас се разисква избор на съмнение, а в Европарламента единствено леви и зелени ги предизвикат. Най-вероятно нашите сътрудници от ляво са дали лист с въпроси на европейските си сътрудници, които с много мънкане и хъмкане се пробваха да създадат скандал. С други думи - нашите социалисти стимулират своите западни сътрудници да задават такива въпроси.

- Това обаче не провокира необикновен възторг в Европейския парламент.

- Можем да се обзаложим, че идващите шест месеца политическата среда ще се развива по сходен метод. Хората, които са в съпротива, ще вършат провокации. Както у нас, по този начин и на европейската сцена. Надявах се обаче на по-голяма досетливост и причини от тяхна цена. Само се замислете - австрийски евродепутати да приказват за бранене на природата е смешно. Австрия е ловко комбиниране на природа и курорти. Можем да помислим какво пази Каденбах в действителност – българската природа или оборотите в Алпите.

- Като че ли чувството за полемиката в огромните медии бе някак друго...

- Това е безусловно преднамерено. Ако един политик прави политика, може да задава неудобри въпроси. Не забравяйте, че политикът преследва политическа цел и това е част от играта. Но от това, което гледах по новините - оставам с неприятен усет в устата. Аз не съм учил публицистика, само че имам вяра, че като представяш едно събитие, то би трябвало да се прави уравновесено. А у нас откриха да раздухват един въпрос. Никой не сподели, че единствено немци и австрийци задаваха тези въпроси. Никой не поговори с тях, с цел да разбере мотивацията им и по този начин да стане ясно, че въпросите им са писани в София. Тъй като се прибирах в столицата, не наблюдавах целия новинарски поток, само че не забелязах дали са отразявани по този метод другите министри, да вземем за пример Московски. Него също се пробваха да го предизвикат с въпроси за Пирин.

За мен едностранното отразяване, опитът да бъде показан Нено Димов по този начи бе подмолно. Първо, тъй като представянето му не бе по никакъв начин неприятно. Той се показа го като специалист, а не като самодеец. Колеги даже разясниха, че в изявленията му се вижда пламък, който има единствено в хората, които са надълбоко в тематиката.

Но дано си напомним единствено преди дни - огромните национални частни малките екрани, вършиха същата провокация при представянето на министър-председателя в Европарламента. Представя се единствено едната позиция, което не е редно. Няма по какъв начин да е инцидентно едно и също държание в сходни случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР