Евродепутатът Андрей Ковачев реагира остро, след като българският писател и

...
Евродепутатът Андрей Ковачев реагира остро, след като българският писател и
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Приемането на България в Шенген няма да увеличи риска, а напротив – сигурността на границата на ЕС

Евродепутатът Андрей Ковачев реагира остро, откакто българският публицист и интелектуалец Едвин Сугарев и двама негови спътници бяха спрени при опит да преминат сръбската граница, с цел да показа в Босилеград книгата си „ Елегията за краището ".

„ Изключително неприятно съм сюрпризиран от реакцията на сръбските управляващи. Радвам се, че имахме остра реакция на българското външно министерство. Това са доста неприятни рецидиви от предишното. Инерция от Титовска Югославия, когато нищо българско не се толерираше. За страдание сходна политика следва и днешна Македония ", сподели Ковачев в предаването „ Денят онлайн " по Нова нюз.

„ Огромна част от тези земи са били заселени от българи и те би трябвало да го одобряват, както и македонците. Това не е втълпяване на ненавист или непоносимост. Ние не желаеме да се не помни историята, в противен случай - да живеем с нея и да се разбираме ", акцентира евродепутатът.

По мотив ветото за участие на България в Шенген, евродепутатът съобщи: „ Всеки мотив се употребява от Марк Рюте. Той си разреши да каже, че на българската граница се минава против 50 евро. Това беше много неприятно. Не може министър-председател да си разреши да популяризира такива лъжи, с цел да спре България в Шенген. Австрия и Нидерландия нямат никакъв мотив против България ".

По думите му приемането на България в Шенген няма да усили риска, а в противен случай - сигурността на границата на Европейски Съюз. „ Няма данни, че България ще сложи Нидерландия в по-висок миграционен риск. Разбирането в Австрия е, че те ни поддържат, само че би трябвало да завоюват изборите. Да, само че и при нас хората към този момент са изтощен ", посочи Ковачев.

„ Тъжно е да чета, че армията ни няма задоволително запаси и не е по натовски стандарти. За мен е безусловно безконтролно плашенето и играта със страховете на хората във връзка с защитата. Процесът на рационализация на армията би трябвало да продължи. Трябва да имаме задоволително гарантиран бюджет за защита. Трябва да наваксаме изоставането си ", съобщи Андрей Ковачев.

Евродепутатът разяснява и дерогацията за съветския нефт. „ От какъв брой десетилетия слушаме по какъв начин те механически не можели да преработват различен нефт. След това се оказа, че можело, само че трябвало да влагат и имат потребност от време. Колко време би трябвало да ги чакаме? От „ Лукойл " би трябвало да кажат за какво не са подготвени до в този момент. Ние чакахме да падне цената на петрола, а не да се усили. Сега ни споделят, че освен че няма да падне, а цената да се усили с един лев, в случай че падне дерогацията. Публикацията на „ Политико " сподели, че става въпрос за доста огромна облага за Кремъл и преместването на суровината с какви ли не кораби, неизвестно къде. В тази геополитическа обстановка ние би трябвало да сме единни ", сподели още Ковачев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР