Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за

...
Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за
Коментари Харесай

Продадоха на търг най-старата еврейска Библия в света за 38,1 млн. долара

Еврейска Библия на повече от 1000 години беше продадена за 38,1 милиона $ в Ню Йорк, оповестява " Франс прес ".

Така тя сложи връх за най-скъп ръкопис, продаван в миналото на търг.

Ръкописът, наименуван Кодекс на Сасун (Codex Sassoon), датира от края на IX - началото на X век и е най-ранната съвсем цялостна еврейска библия, чието битие е известно.

Той беше продаден на търг на " Сотбис " след четириминутно наддаване сред двама кандидат-купувачи.

Библията е закупена от някогашния американски посланик Алфред Моузес от името на американска организация с нестопанска цел, която ще я подари на Музея на еврейския народ на в Тел Авив, Израел.

" Еврейската Библия е най-влиятелната книга в историята и съставлява основата на западната цивилизация. Щастлив съм да знам, че тя принадлежи на еврейския народ ", съобщи Моузес, дипломат при президента Бил Клинтън.

Продажбата надвиши 30,8 милиона $, които създателят на " Майкрософт " Бил Гейтс заплати за Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи през 1994 година, което го трансформира в най-скъпия ръкописен документ, продаван в миналото на търг.

Най-скъпият исторически документ остава едно от първите печатни издания на Конституцията на Съединени американски щати, който " Сотбис " продаде за 43 милиона $ през ноември 2021 година

Кодексът на Сасун е един от двата ръкописа, съдържащи всички 24 книги от еврейската Библия, оживели до през днешния ден.

Той е доста по-пълен от Кодекса на Алепо и по-стар от Ленинградския кодекс - две други известни ранни еврейски библии.

Ръкописът свързва свитъците от Мъртво море - които датират още от III век прочие н. е. - и актуалната форма на еврейската Библия.

Наречен е на предходния си притежател Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), събрал най-значимата частна сбирка от антични еврейски текстове в света.

Ръкописът беше продаден на търг за първи път от над 30 години, като цената му бе авансово оценена на сред 30 и 50 милиона $.

Кодексът на Сасун е представян единствено един път в предишното пред аудитория - през 1982 година, в Британската библиотека в Лондон, съобщи Орит Шахам-Гоувър, основен куратор в Музея на еврейския народ.

Изследвания сочат, че ръкописът е по-стар и по-пълен от този на Алепо, написан в Галилея през X век и донесен в Израел през 50-те години на предишния век, откакто е открит в този сирийски град.

Смята се също, че ръкописът предшества Ленинградския кодекс - най-старото оживяло копие на еврейския древен текст в неговата целокупност, който датира от началото на XI век.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР