Евгений Пригожин при отпътуването му с военен автомобил от град

...
Евгений Пригожин при отпътуването му с военен автомобил от град
Коментари Харесай

Бойци от Вагнер обучават беларуските сили, съобщи Минск

Евгений Пригожин при отпътуването му с боен автомобил от град Ростов на Дон, където се намира командването на съветския Южен боен окръг. Снимка: АП

Министерството на защитата на Беларус заяви, че бойци от наемническата компания " Вагнер " са пристигнали от Русия и образоват беларуските сили, съобщи ДПА.

Местонахождението на бойците е предмет на голям брой спекулации, откогато финансираната от съветското държавно управление компания, ръководена от Евгений Пригожин, провежда предишния месец къс протест против управлението в Москва, показва организацията.

Войниците на Вагнер започнаха работа като инструктори по редица военни дисциплини в лагер в град Осиповичи, на към 100 км югоизточно от столицата Минск, заяви беларуското министерство на защитата.

В канала си в " Телеграм " министерството разгласява видеоклип, който съгласно него демонстрира по какъв начин мъже в лагера се образоват да боравят с оръжие. Във видеото се споделя, че бойците от " Вагнер " предават бойния си опит на беларуските въоръжени сили. В клипа се вижда също по какъв начин беларуски бойци благодарят за образованието. 

" Вагнер " изигра значима роля при съветската нашествието в Украйна. Бойците от компанията постоянно се биеха паралелно с постоянната съветска войска и станаха изключително известни при интензивните сражения към източния град Бахмут. При трагичен акт на непокорство на Кремъл обаче през юни Пригожин накара наемниците си да окупират съветския град Ростов на Дон, а по-късно изпрати военни колони към Москва.

Пригожин наеднократно е наричал съветското военно управление корумпирано и некадърно и в продължение на месеци се оплакваше, че вагнеровци не получават задоволително муниции.

Путин дефинира протеста като " измяна ". Малко преди войските му да стигнат до Москва, след договаряния с Кремъл, в които медиатор беше беларуският президент Александър Лукашенко, Пригожин подреди на силите си да се изтеглят. Лукашенко предложи на бойците на Вагнер леговище, в случай че откажат да служат в съветската войска, както предложи Путин след протеста.

Пригожин и десетки негови командири се срещнаха с Путин в Кремъл няколко дни след протеста, само че съветското управление не огласи детайлности от тричасовите диалози.

Оттогава " Вагнер " съобщи огромна част от своите оръжия, муниции и военно съоръжение на съветското министерство на защитата. Путин увери наемниците, че се употребяват с имунитет против правосъдно гонене и им предложи контракти с министерството. Твърди се обаче, че болшинството от членовете на ЧВК-то към момента стоят зад Пригожин, който се скри.

В последните дни в обществените мрежи се появиха догатки че армията на " Вагнер " може да е на път към Беларус.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР