Евгени Диков - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен

...
Евгени Диков - член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Почина топ прокурорът Евгени Диков

Евгени Диков - член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) е умрял от COVID-19, след къс престой в болница, оповестява " Правен свят ".

Диков бе един от най-уважаваните следователи и прокурори в страната, който се ползваше с голямо почитание и престиж от всички свои сътрудници, както като експерт, по този начин и като човек.

Той бе единствена номинация за член на Висш съдебен съвет на своите сътрудници следователи и първият определен въобще правосъден кадровик в сегашния му състав. Диков получи доверието на 296 от общо 444 свои сътрудници, които имаха право на глас.

Евгени Диков е роден на 20 февруари 1955 година в Луковит. Завършва право в Софийския университет през 1979 година Влиза в правосъдната система през 1981 година като правосъден реализатор. Впоследствие е прокурор в Районна прокуратура-Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в Районна прокуратура-София. От 1991 година е заместник-градски прокурор на София. Между 1992 година и 2003 година е юрист. От 2003 година до 2006 година е следовател, а по-късно е прокурор във Върховна касационна прокуратура. От 2013 година е краткотрайно изпълняващ длъжността градски прокурор. В интервала 20 декември 2013 година – 6 декември 2017 година е началник на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор по следствието, след което е определен за член на Висш съдебен съвет. Автор и съавтор е на „ Методика за следствие на закононарушението „ трафик на хора “, „ Методика за осъществяване на неотложни и първични дейности по следствието – осъществяване на оглед на местопрестъпление, освидетелстване, претършуване и изземване “ и „ Методика за следствие на закононарушението „ тероризъм “. През 2005 година е награден със служебна признателност и грамота от Висшия правосъден съвет, а със заповед на основния прокурор от 2016 година е отличен със служебна признателност и предметна премия. Обявен е за правист на годината през 2013 година

От кадровия орган оповестиха новината с надълбоко огорчение. " Той бе самостоятелен и обективен магистрат и изявен водач. Членовете на Висшия правосъден съвет и чиновниците от администрацията показваме съболезнования към фамилията на Евгени Диков и тяхната болежка! ", написаха от Висш съдебен съвет.

Главният прокурор Иван Гешев и управлението на прокуратурата също изрекоха откровени съболезнования на околните и приятелите му във връзка неочакваната му кончина.

„ Отиде си един потвърден експерт, добър и безрезервен човек, радушен сътрудник и откровен другар. Евгени Диков отдаде живота си в работа на хората и правото им на правдивост. В последните години той бе член на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), само че преди този момент съвсем цялата му кариера мина в редиците на прокуратурата. Четири години Евгени Диков бе и началник на Националната следствена работа. За него да бъдеш магистрат бе освен специалност и дълг, само че и предопределение. Ние, сътрудниците му, ще го запомним като мил човек, с впечатляваща просвета, който не правеше взаимни отстъпки с правото и постоянно търсеше истината. Светла му памет! “, пишат от управлението на прокуратурата.

„ Стандарт “ изрича съболезнования на фамилията и околните му!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР