Evergrande Group, или Evergrande Real Estate Group, е вторият най-голям

...
Коментари Харесай

Една от най-големите компании с имотни инвестиции в Китай е изправена пред фалит

Evergrande Group, или Evergrande Real Estate Group, е вторият максимален бизнесмен на парцели в Китай по продажби, като съгласно листата на Fortune Global 500 за 2021 година е 122-ата по величина група в света по доходи. Китайския конгломерат обаче е изправен пред вълна от митинги и действителна опасност от изпадане в неплатежоспособност, откакто при започване на седмицата ръководителят на борда на шефовете Хуи Ка Ян изпрати известие до хонконгската борса, че компанията има проблеми с ликвидността.

" Към датата на това известие две дъщерни сдружения на компанията не са изпълнили гаранционните си отговорности ", споделя в известието Ка Ян. Като прибавя, че неизплатената сума към 934 млн. юана (около 150 млн. долара) е обвързвана с капиталовите заеми (облигации). Поради този факт рейтинговите организации намалиха фрапантно оценките си за облигациите на фирмите, като съгласно Fitch Ratings спомагателното " несъблюдение (на задълженията) под някаква форма е евентуално ".

Самият Ка Ян признава в известието си, че макар напъните си да се оправи със обстановката " акционерите на компанията и други вложители би трябвало да знаят, че не е несъмнено дали компанията би могла сполучливо да приложи ограниченията за облекчение на ликвидните проблеми, както е посочено в това известие ". Председателят на борда на шефовете на китайския конгломерат приключва известието с предизвестие, че активите на компанията " би трябвало да се ръководят с нараснало внимание ".
Как се стигна дотук Акциите на Evergrande са изгубили над от 80% от цената си за последните 12 месеца Фотограф: Капитал Източник: Investing.com
Компаниите, сходни на Evergrande, се назовават от икономистите " сиви носорози ". Това са огромни конгломерати, които се популяризират в разнообразни браншове на стопанската система и постоянно крият опасности за цялостното положение на локалния и световния пазар. Проблемът на Evergrande се корени в голямото равнище на дълг, който компанията употребява, с цел да строи и поддържа парцелите и вложенията си в страната. Според последния годишен доклад (за 2020 г.) дългът на компанията надвишава 111 милиарда $, като общо активите на компанията се правят оценка на към 357 милиарда

В края на предходната година компанията заяви за желанията си да понижи заемите си доста през идващите няколко години, само че проектите се трансформираха, когато през лятото компанията предизвести, че чака приходите и облагата ѝ за първите 6 месеца на 2021 година да се свият с минимум 1/3 в съпоставяне 2020 година След като акциите на сдружението започнаха да потъват, компанията се опита да притегли вложители, като стартира да предлага на сътрудници и чиновници скъпи бумаги като акции и облигации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР