Евентуална глобална търговска война може да прерасне във валутна война,

...
Евентуална глобална търговска война може да прерасне във валутна война,
Коментари Харесай

Новотни от ЕЦБ се опасява, че търговската война може да прерасне във валутна война

Евентуална световна комерсиална война може да прерасне във валутна война, имайки поради повишението на цената на щатския $ и отслабването на китайският юан, съобщи в понеделник един от най-дългогодишните членове на ЕЦБ - Евалд Новотни. "В допълнение към комерсиалната война можем да станем очевидци и на нещо като валутна война, даже и тя да не бъде умишлена ", съобщи той на конференция в Цюрих, оповестява "Уолстрий джърнъл ". В тази връзка Евалд Новотни акцентира, че ЕЦБ няма мандат за управление на обменния курс на еврото и предвид на това централната банка не би могла да бъде част от една възможна валутна война, оповестява БНР.

Представителят на ЕЦБ допусна, че настоящото увеличение на митата сред Съединени американски щати и Европа не би трябвало да окаже прекалено отрицателно въздействие върху представянето на стопанската система на еврозоната. "Рисковете от комерсиална война наподобяват по-малко трагични, в сравнение с пръв взор ", съобщи Новотни, само че добави, че възникването на валутна война в резултат на комерсиалната война може да има по-сериозен резултат. "Текущата обстановка не е чак толкоз трагична, само че може да ескалира ", предизвести той.

В същото време Новотни означи, че към този момент не съществува опасност в Европа за продължаващ ценови спад, прочут като дефлация. Според него ценовата непоклатимост значи, че инфлацията в еврозоната е покрай средносрочното целево равнище на ЕЦБ от малко под 2 на 100. Той уточни, че потребителските цени се движат в вярната посока и добави, че може да има повишение на инфлацията над равнището от 2% за месец или два предвид на растящите петролни цени.

Представителят на ЕЦБ допуска, че комерсиалната война, процедурата по Брекзит и лимитираният индустриален потенциал съставляват съществени опасности за стопанската система на еврозоната.

Евалд Новотни акцентира, че Европейската централна банка ще предприеме "изчаквателен " метод във връзка с каквото и да било стягане на паричната политика, откакто на последното си съвещание ЕЦБ взе решение да резервира без смяна негативните си лихвени ставки най-малко до лятото на 2019-а година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР