Евър Гивън, eдин oт нaй-гoлeмитe ĸoнтeйнepoвoзи в cвeтa, плаващ под

...
Евър Гивън, eдин oт нaй-гoлeмитe ĸoнтeйнepoвoзи в cвeтa, плаващ под
Коментари Харесай

Суецкият канал остава затворен: Светът губи по 400 млн. долара на час

" Евър Гивън ", eдин oт нaй-гoлeмитe ĸoнтeйнepoвoзи в cвeтa, плаващ под панамски байрак, бeшe yдapeн oт cилни пopиви нa вятъpa и зaceднa в пpoливa. Сателитните данни демонстрират, че носът на кораба е опрял в източния бряг на Суецкия канал, а кърмата - в западния.

По думите на компанията притежател, танкерът, с размер на 4 футболни стадиони, е плавал от Китай за пристанището в Ротердам и се е завъртял встрани поради ветровете.

" Евър Гивън " е издигнат през 2018 година и има дължина от съвсем 400 метра и ширина от 59 метра и е измежду най-големите товарни кораби в света. В момента той е претрупан с към 20,000 контейнера.

Суецкият канал, отворен през 1869 година, е един от най-натоварените търговски пътища. Той съставлява артерия на международната търговия, свързваща Средиземно море с Червено море и осигуряваща път за плавателни съдове сред Азия и Близкия изток и Европа.

Каналът доста редуцира превоза на артикули сред Европа и Азия, заобикаляйки продължителното заобикаляне на Африка. При първичното му разкриване дължината му е била 164 км, а след многократни разширения през днешния ден каналът е с дължина 193,30 км, а придвижването се реализира в двете посоки.

Само за 2020 година съвсем 19,000 кораба са минали през Суецкия канал, това значи приблизително по 51,5 кораба дневно или 12% от международната търговия.



Подобни произшествия са се случвали рядко през годините, само че имат големи последствия за международната стопанска система. Пример за подобен случай има от 2017 година, когато японски резервоар, блокира канала заради механически неизправности, само че тогава египетските управляващи се оправят за часове и отпушват канала.

Затварянето на канала към този момент нанесе щeти въpxy тъpгoвиятa. Светът губи по 400 млн. $ на час. Според данните, cпиpaнeтo нa тpaфиĸa пpeз ĸaнaлa щe cтpyвa нa глoбaлнaтa иĸoнoмиĸa пo нaд 9,6 млpд. днeвнo. Kaлĸyлaциитe демонстрират, че днeвният тpaфиĸ в пocoĸa зaпaд ce oцeнявa нa пpиблизитeлнo 5,1 млpд. дoлapa днeвнo, a тoзи, нacoчeн нa изтoĸ, ĸъм 4,5 млpд. дoлapa.

Ако приливна вълна не помогне за освобождението му, ще се наложи да се разтоварят към 20,000 контейнера. Опасения, че доставките на нефт ще бъдат затруднени, доведоха до повишение на цените с 4% на интернационалните пазари в сряда.



През далечната 1967 година пък световноизвестният български художник Христо Явашев-Кристо е имал абстрактен план да запуши с варели Суецкия канал. Той обаче не е осъществен.

Въпросът в този момент е какъв брой дълго трасето ще остане непроходимо, защото огромното закъснение би основало съществени проблеми на спедиторите, забавяйки пратките на артикули и гориво.

Текст: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР