Еван Голунов, един от популярните разследващи журналисти на Русия, е

...
Еван Голунов, един от популярните разследващи журналисти на Русия, е
Коментари Харесай

Пребит при арест руски разследващ журналист предизвика вълна от протести

Еван Голунов, един от известните проверяващи публицисти на Русия, е откаран от ареста в Спешна помощ, където е открито, че има голям брой пострадвания, в това число контузии по най-малко 10 ребра и хипотетични скрита черепно-мозъчна контузия и разтърсване на мозъка, заяви " Интерфакс ".

След задържането му в четвъртък против петък той съобщи, че е бил пребит от полицията, че са го блъскали по стълбите и са седнали върху гърдите му. Голунов бе упрекнат през днешния ден в произвеждане на опиати, което той изрично отхвърля, а сътрудниците му декларират, че това е неуместно, тъй като като проверяващ публицист той извънредно доста е внимавал да не дава никакви мотиви за правосъдно гонене. Дори деловото издание " Ведомости " прикани за в детайли следствие какво тъкмо се случва, тъй като подмятането на опиати на неуместни на властта хора от дълги години е изпитан способ за кавга с тях.

Полицията се изложи и с това, че популяризира фотоси с " опиати " от интервенцията в жилището на Голунов, множеството от които се оказа, че са от напълно различен апартамент и място. Той отхвърля да се храни и по първична информация не е поискал да даде проби, тъй като се притеснява, че ще има операции и провокации от управляващите.

Задържането му провокира вълна от неодобрение и опит за обществен митинг. Понеже в Русия груповите митинги би трябвало да бъдат разрешени от общината, пред московското ръководство на Министерство на вътрешните работи започнаха еднолични демонстрации (т.нар. пикет), а настрана на опашка изчакваха на опашка други публицисти и елементарни хора, които да заемат мястото. Полицията се намеси и за малко арестува в петък чакащите на опашката " за събеседване " и предизвестие за " несанкциониран протест ". Известни съветски публицисти предложиха персонално да подсигуряват за сътрудника си, с цел да бъде освободен от ареста.

 Част от арестуваните публицисти, подкрепили сътрудника си. Почти всички са освободени без да им се сформира проткол за нарушаване,
Част от арестуваните публицисти, подкрепили сътрудника си. Почти всички са освободени без да им се сформира проткол за нарушаване, " с цел да не се подвига доста звук ".

Голунов е работил за РБК, съветското издание на сп. " Форбс ", в. " Ведомости " и телевизионния канал " Дождь ", а в този момент е създател в основаното в Латвия рускоезично издание " Медуза " на публицисти, прогонени или напуснали от съветски медии при разгрома на свободната преса. Разследванията му са най-вече за злоупотребите в Москва и съгласно редакцията на " Медуза " сега е работел за незаконни схеми на пазара на ретуални услуги. Изданието освободи в събота от авторски права всички негови следствия и прикани подкрепящите го да ги популяризират.

В акцията в отбрана на Голунов се включиха РБК, Профсъюзът на гурналистите и работещите в медии, " Амнести интернешънъл ", " Трансперънси интернешънъл ", ОССЕ, Съветът по правата на индивида към Кремъл, основаният в Съединени американски щати Международен комитет за отбрана на публицистите.

 Галина Тимченко (вдясно), основен редактор на
Галина Тимченко (вдясно), основен редактор на " Медуза ", и майката на журналиста Светлана пред съда в Москва, където се очакваше Голунов да бъде изправен през днешния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР