Еуфорията около варианта втората тръба на газопровода Турски поток да

...
Еуфорията около варианта втората тръба на газопровода Турски поток да
Коментари Харесай

Илиян Василев: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

Еуфорията към разновидността втората тръба на газопровода ”Турски поток ” да премине през България е прибързана и политически инспирирана. Такава позиция изрази специалистът Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия.
Засега няма публично решение на компанията " Газпром " за трасето, информацията за включването на България в маршрута пристигна от публикация на съветския в. " Комерсант ".

Според данните, оповестени от вестника, съветската страна възнамерява през България да премине целият плануван размер от газа за Европа, което значи да се употребява цялостният потенциал на газопреносната ни мрежа от Люлебургаз до Провадия. Това значи трасето да бъде блокирано за други снабдители, което влиза в очевидно несъгласие с европейските условия за диверсификация на източниците и прави плана неосъществим.

Наред с това, все още на процедура няма втора тръба. Засега " Турски поток " съставлява само тръбопровода по дъното на Черно море, а за " Турски поток 2 " липсва тръба даже в морския сектор.

По думите на специалиста, реализацията на плана би била изменничество против ползите на страната поради неуместната арбитражна уговорка в контракта за пренос с " Газекспорт ", посочваща като място за решение на разногласия арбитражния съд на Московската търговско-промишлена палата.

Това лишава България от опция да получи правораздаване при спор с съветската страна.

" Това е де факто отвод от търсене на права, което на процедура ни лишава от опцията за активиране на клаузата " заплати или пренеси " (ship or pay) - в тази ситуация на преустановяване на контракта, за което имаме нотификация от " Газекспорт ". А това са милиард и двеста милиона $! Дори някогашните руски републики от дълго време престанаха да употребяват Москва като място за решение на разногласия с съветски компании. Питам - кой ще поеме отговорност? " - разяснява Илиян Василев.

Договорът, оставящ ползите на България под юрисдикцията на съветски съд, е подписан през 2006 година от Румен Овчаров. Оттогава никое от виновните лица в страната не е направило опит да предоговори клаузата.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР