Ето че и тази година изтече неусетно. Дали сме доволни

...
Ето че и тази година изтече неусетно. Дали сме доволни
Коментари Харесай

Храненето, спортуването и научно доказаните новогодишни обещания

Ето че и тази година изтече незабелязано. Дали сме удовлетворени от 2018г. или не, към този момент няма изключително значение. Тя е зад тила ни и би трябвало да гледаме единствено напред, където ни чака новата 2019 година

Смяната на годината постоянно се приема като едно ново начало, подобаващ мотив да си обещаем да бъдем по-добри със себе си и другите, да създадем това, което все не съумяваме. Но новогодишните обещания са и тези, които най-често нарушаваме, и то някъде към средата на януари.

Дали пък това не е по този начин, тъй като не знаем в действителност какво да си обещаем и какво да пожелаваме от себе си, с цел да реализираме мечтаната цел? Ето няколко научно обосновани обещания, за които евентуално не сме се замисляли и които е добре да тестваме. От на следващия ден, да вземем за пример.

Сънят

Може би не му обръщаме задоволително внимание, а би трябвало. Именно от съня, неговото качество и количество зависи огромна част от живота ни. Няма по какъв начин да отслабнем и да се храним по-здравословно, в случай че страдаме от бодърствуване.

Затова, в случай че имаме проблеми със съня, би трябвало да стартираме първо с тяхното решение. И началото се слага със самодисциплина. Лягаме и ставаме едновременно, осигуряваме нужните условия в спалнята и не употребяваме електронни устройства най-малко час преди сън.

Ако тези ограничения не дадат резултат, по-добре да се консултираме с доктор. Когато спим задоволително - най-малко шест и най-много осем часа на нощ, ще се усещаме по-добре, ще изглеждаме по-млади и свежи, няма да ни се ядат нездравословни храни, ще имаме сила за тренировки, а метаболизмът ни ще работи доста по-бързо.

Движение

Едно от най-честито новогодишни обещания е обвързвано с ходенето на фитнес и спортуването като цяло. Но в случай че до момента сходен вид занимания не са намирали никакво място в всекидневието ни, шансът ентусиазмът ни бързо да секне е значителен.

Вместо това, би трябвало да стартираме смяната си от другаде - придвижването. То може да бъде под формата на 15 минути йога заран, връщане пешком от работа или наложителни разходки през уикенда. Това са дребни промени с огромен резултат не толкоз върху физиката, колкото върху тонуса и съзнанието ни. И с тях идва мотивацията за още и още.

Спортуване

Ако към този момент сме създали своите първи крачки в дейния метод на живот, само че желаеме още от 2019г., най-важното е да имаме съответна цел. Не просто да вървим на фитнес четири пъти в седмицата, а да стегнем избрани елементи от тялото, да влезем в онази рокля или за какво не да приличаме на обичания си фитнес мотиватор.

Освен това, изобщо не е належащо да се ограничаваме до упражненията в залата, в случай че не са ни на сърце. Тогава евентуално ще се откажем от фитнеса, а ни не желаеме това, нали?!

Просто би трябвало да опитвам с разнообразни спортове и разнообразни групови тренировки, до момента в който не намерим това занятие, което ни доставя и наслаждение, а освен позитивите от физическата интензивност.

Диетите

Още една болна тематика, когато приказваме за новогодишни обещания. Обещаваме си да не ядем обичаните си нездравословни храни, да се ограничаваме в количествата, да не атакуваме хладилника по нощите, да закусваме...

И скоро по-късно се оказва, че сходни думи са прекомерно мощни за нашата воля. Добре, какъв е казусът? Най-вероятно в това, че все не ни остава време да си готвим у дома и ядем на открито или нещо небрежно и никога потребно.

Ако желаеме да съблюдаваме хранителен режим и да забележим резултатите от него, би трябвало да планираме храненията си и да ги подготвяме вкъщи. Звучи много мъчно и в действителност не е лесна работа, само че задачата оправдава средствата.

Когато ядем подготвени храни, нямаме никаква концепция какъв брой тъкмо сол и захар одобряваме, само че сигурно не е по никакъв начин малко. И след това се чудим за какво кантарът все не мърда...

Алкохолът

Разумното посегателство към чашката също е измежду новогодишните обещания на мнозина. Но да пием по-малко (или изобщо да не пием) е положително решение освен за черния дроб, бюджета и съвестта ни. Алкохолните питиета са едни от огромните врагове на желанието ни да отслабнем. Особено в случай че сме почитатели на коктейлите, цялостни с калории.

И при алкохола, както при доста други неща, е значимо да намерим златната среда. Чаша вино преди лягане освен не е нездравословна, само че и е потребна. Но пък постоянните разгулен запои през уикенда едва ли ще доведат до нещо положително. Така че - умната.

Продуктивност

Ако от късметчетата ни се е паднало " работа ", а и сме решили, че е извънредно време да получим покачване, значи е време за смяна. Може би считаме, че работохолизмът е ключът към триумфа, не е тъкмо по този начин. Безсънните нощи може да водят до кратковременен резултат, само че в последна сметка е най-вероятно да стигнем до бърнаут.

Затова най-хубавото заричане, което можем да си дадем, е да почиваме по-често и по-ефективно. Подходящият метод за това е строго самостоятелен - разходки измежду природата, пътувания, четене на книги, срещи с другари. Важното е да можем да изключим, с цел да включим по-късно на цялостни обороти, написа Business Insider.

Четене

Като заговорихме за него, да разлистваме книги по-често е едно от най-хубавите новогодишни обещания, които можем да си дадем. Доказано е, че четенето освен развива умствения капацитет и въображението, само че и ни прави по-социални, по-съпричастни към живота на другите.

Четенето е и един от главните ключове към триумфа, посочвани от редица богати и авторитетни персони, като Бил Гейтс и Илон Мъск. Затова - слагаме си съответни цели - по една книга на месец не е изключително предизвикателство, само че сигурно е ужасно заричане.

Щастие

Сякаш няма универсална формула за неговото реализиране. И то в никакъв случай не е цялостно. Но, съгласно редица научни проучвания, времето, което прекарваме с най-близките и обичани хора е това, което ни прави най-щастливи.

Затова е добре да разчистим графика си за 2019г. и да планираме времето си по този начин, че постоянно да остава от него за фамилията и приятелите ни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР