Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а

...
Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а
Коментари Харесай

Борисов не забравя нито църквите, нито джамиите

" Етническата приемливост е нещо, което постоянно ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята вяра, почитат и непознатата. Защото схващат и знаят какво е да си набожен ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на постоянното държавно съвещание през днешния ден.

Кабинетът отпусна в допълнение 3 513 552 лв. за ремонт на църкви и манастири, както и 140 088 лева за спешни ремонтни действия по джамията " Фатих Мехмед " в Кюстендил.

400 000 лв. от обезпечените общо 3,5 милиона лв. са за строително-ремонтни действия на манастира " Св. Марина " в русенското село Каран Върбовка. Става въпрос за един от най-старите български манастири - от интервала на Второто българско царство. Светата обител е и главен поклонически и туристически обект в региона. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум благодари и за средствата, отпуснати за двете духовни учебни заведения на Българската православна черква - Софийската и Пловдивската духовня семинария.
 Отпускат 2,5 милиона лв. за поправки на храмовете в страната
Отпускат 2,5 милиона лв. за поправки на храмовете в страната

Парите ще бъдат и за доизграждане на храмове

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пък изрече признателност към държавното управление за отпуснатата помощ както за джамиите, по този начин и за учебните заведения, където се приготвят бъдещите им чиновници.

На съвещанието беше маркирано и че в края на 2020 година е почнала реставрацията на джамията " Макбул Ибрахим паша " в Разград, за което държавното управление обезпечи 712 450 лева

Премиерът изрази увереност, че когато средствата се влагат в храмове, джамии, учебни заведения, читалища, това е добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се разрушават, означи той.

Общо 1 036 552 лева от отпуснатите през днешния ден средства са за община Кюстендил. Те са предопределени за главно възобновяване на храма " Успение Богородично " . Другите средства са за храмове на територията на Софийската митрополия.

535 903 лева са за строително-ремонтни действия в старинния и възрожденски храм " Св. Димитър " в Кюстендил, издигнат през 1866 година

За храм " Св. Мина " в Кюстендил - един от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лева за строително-ремонтни действия.
 Борисов удовлетворен, че извършил обещаното за Рилския манастир
Борисов удовлетворен, че извършил обещаното за Рилския манастир

Премиерът акцентира, че е дал 6,5 млн. лева за пътя и 1,62 млн. лева за пречиствателна станция

Кабинетът отпусна и 195 689 лева за доизграждане на храма " Св. Петка " в кюстендилското село Невестино.

562 504 лева са за строително-ремонтни действия по храм " Св. деятел и евангелист Лука " край кюстендилското село Граница, издигнат през X век.

За строително-ремонтни действия по храм " Св. архангел Михаил ", с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лева С тях ще се осъществя главен ремонт на манастирската постройка, с цел да бъде допустимо заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

За дотъкмяване на строителството на храм " Сретение Господне " в Перник бяха отпуснати 75 000 лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР