Етиопия ще започне съвместно саудитско разследване на предполагаеми убийства на мигранти от гранична охрана

...
Етиопия ще започне съвместно разследване с Рияд на доклад на
Коментари Харесай

Етиопия ще започне съвместно разследване с Рияд на доклад на Human Rights Watch, който обвинява саудитските граничари в убийството на стотици етиопски мигранти, опитващи се да влязат в кралството от Персийския залив, каза външното министерство във вторник.

„Правителството на Етиопия незабавно ще разследва инцидента в тандем със саудитските власти“, каза министерството в X, бивш Twitter, ден след като публикуването на доклада на HRW предизвика глобално възмущение.

Твърденията, описани като „неоснователни“ от саудитски правителствен източник, сочат нарастване на злоупотребите по опасния маршрут от Африканския рог до Саудитска Арабия, където живеят и работят стотици хиляди етиопци.

Едно 20 -годишна жена от региона Оромия в Етиопия, интервюирана от HRW, каза, че саудитските граничари са открили огън по група мигранти, които току-що са освободили от ареста.

Престъпления „невъзможни“: Саудитската гранична охрана уби стотици мигранти, се казва в доклада на HRW

„Те стреляха по нас като дъжд. Когато си спомня, плача“, каза тя.

Вашингтон, дългогодишен съюзник на Рияд, призова за „задълбочено и прозрачно разследване" на обвиненията, които бяха отхвърлени от източник от саудитското правителство, който говори с AFP.

"Твърденията, включени в доклада на Human Rights Watch за това, че саудитски граничари са стреляли по етиопци, докато са пресичали саудитско-йеменската граница, са неоснователни и не се базира на надеждни източници", каза източникът, пожелал анонимност.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик нарече доклада "много обезпокоителен", но отбеляза, че "сериозните" твърдения са трудни за проверка.

Базираният в Ню Йорк правозащитната група е документирала злоупотреби срещу етиопски мигранти в Саудитска Арабия и Йемен в продължение на почти десетилетие.

Но според нея последните убийства изглеждат „широко разпространени и систематични“ и може да се равняват на престъпления срещу човечеството.

Миналата година , експертите на ООН докладваха „загрижени твърдения“, че „трансграничният артилерийски обстрел и огън с малки оръжия от силите за сигурност на Саудитска Арабия са убили приблизително 430 мигранти“ в Южна Саудитска Арабия и Северен Йемен през първите четири месеца на 2022 г.

През март същата година започна репатрирането на етиопци от Саудитска Арабия по силата на споразумение между двете страни. Министерството на външните работи на Етиопия заяви, че се очаква около 100 000 нейни граждани да бъдат изпратени у дома за няколко месеца.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР