Етиопия обявява извънредно положение в своя регион Амхара, тъй като местни бойци се сблъскват с военни

...
Съветът на министрите на Етиопия обявява извънредно положение в региона
Коментари Харесай

Съветът на министрите на Етиопия обявява извънредно положение в региона Амхара в страната, след като властите се молиха за помощ, докато сблъсъците се засилват между регионалните сили и военните

От Асошиейтед прес, 4 август 2023 г., 4:29 ч.

НАЙРОБИ, Кения -- Съветът на министрите на Етиопия обявява извънредно положение в района на Амхара в страната, след като властите примолиха за помощ, докато сблъсъците там се засилват между регионалните сили и военните.

Кабинетът на министър-председателя обяви решението в петък след като лидерът на региона каза, че редовното правоприлагане вече не е в състояние да овладее насилието. Декларацията се нуждае от одобрение от парламента.

„Заплахата, която дейността налага върху националната сигурност и обществения мир, се увеличава с всеки изминал ден“, се казва в декларацията, като се отбелязва тежката икономическа ситуация щети също и обвинявайки „въоръжени екстремистки групи“.

Вторият по население регион на Етиопия е обхванат от нестабилност от април, когато федералните власти предприеха действия за разоръжаване на силите за сигурност на Амхара след краят на опустошителната двугодишна война в съседния регион Тиграй. Миналата година властите също се опитаха да разбият неформалната милиция на Амхара, известна като Фано.

Тази седмица жителите съобщиха за битки в региона на Амхара, тъй като членове на милицията атакуваха армейски части и протестиращи блокирани пътища. Полетите до два популярни туристически града, Лалибела и Гондар, са спрени. Достъпът до интернет е засегнат.

Извънредното положение вероятно означава ограничения върху движението и увеличени правомощия за задържане.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР