Естонският парламент гласува днес закон, позволяващ на хората от един

...
Естонският парламент гласува днес закон, позволяващ на хората от един
Коментари Харесай

Естония легализира гей браковете

Естонският парламент гласоподава през днешния ден закон, допускащ на хората от един пол да подписват брак, заяви Ройтерс. Той ще влезе в действие от 1 януари следващата година, с което Естония става втората някогашна социалистическа страна, легализирала гей браковете - след Словения.

" Горда съм от моята страна. Градим общество, в което правата на всички са уважавани и хората могат да обичат свободно ", разгласи след гласуването премиерката на страната Кая Калас.

55 депутати от естонския парламент поддържат предлагането, 34 гласоподават срещу. Според проучване предишния месец, 53% от естонците поддържат гей браковете - по отношение на 47% единствено преди две години.

През 2014 година Естония вкара цивилен съюз за гей-двойките, само че той не даде право на осиновяване и автоматизирано различаване на наставнически права, както при брак.

От руската окупация на Естония през 1944 година хомосексуалните връзки в страната са закононарушение - и биват декриминализирани едвам през 1992 година, една година след независимостта на страната от Съюз на съветските социалистически републики.

Само преди година Словения, също някогашна социалистическа република, също легализира еднополовите бракове. В доста други страни от някогашния Източен блок обаче, измежду които и България, този проблем е нерешим без смяна на конституцията - в която бракът е дефиниран като съюз единствено сред мъж и жена.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР